CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

BRNO

Kategorie: Všechny články
BRNO

Jak to tedy je?

 

 

Nedávno se rozhořela poměrně vášnivá diskuze okolo deníku 5021, jestli JN69TT nebo UT. Protože došlo k úpravám deníků, použiji originální obrázek:

Už tomto obrázku je několik chyb. V zápisu Mafie JN69TT /p Nr Brno nevidím nějaký velký problém. Kaso ve svém příspěvku má taky chybně uvedenu výšku Brna (618/718m). Vašek celkem správně a logicky to vysvětloval. Na kopci Brno je umístěn vysílač s názvem Radeč. Vedlejší poukaz na rozdíl v lokátorech na mapce a v deníku je poměrně často se opakující chyba. Pokud jde o soutěžní deníky upozorním pořadatele, u běžných mě to nezajímá.
No a přikročíme k vysvětlování. Je to složitější, neboť v mapových podkladech je slušnej bordel.



Mám tady náhodou moc hezkej snímeček turistického značení. A hned problémy. Brno není nejvyšším vrcholem křivoklátské vrchoviny! Směrníky Radeč východ a Radeč západ neukazují na žádný vrchol. Jde o pomístní názvy a v podstatě ohraničují vrcholovou partii Přírodního parku Radeč, celkově asi něco přes 2,5km.



Mapa KČT, v podstatě kopíruje správný stav. Nicméně souřadnicová síť je ve svislé části „ujetá“ vlevo. Správně by měla být ta svislá čára mezi kótou 721m a 718m.



GeoBáze nám toho moc neřekne.

Lokátorová mapa z cbpmr je už jasnější, hranice lokátorů je správně. Pokud by se našel opět nějaký hnidopich, dal jsem si práci a přechod lokátorů jsem hledal podle WGS84. Sedí to.



Na této mapě je celej vrchol. Na východě je ještě k zaznamenání hrad Radeč, jinak taky Mitrvald.



Další mapy. Pro jistotu uvádím, že kóty 721 a718 jsou od sebe 320m. Kóta Radeč 721m JN69TT je 34 metrů od hranice lokátoru! Kóta Brno 287m!

Mohl bych sloužit i dalšími podklady.  To jen, že tady těch map mám víc.



Ale mám tady ještě ortosnímek polohy vysílače.

No, přeberte si to, jak chcete, ale vyvolávat tady takovéto problémy je na pováženou. Dost mě to připomíná činnost SdP v roce 1937-8, říkalo se jí Pátá kolona. V kontextu loňského LPD to opravdu vidím jako pokus o zviditelnění se a poškozování jména CB klubu CL. Žádná vlastní iniciativa, žádné návrhy na zlepšení, jen bláboly. Velmi dobře to popsal Pavel Astro v jednom z příspěvků. Věřte, že kdyby mě členství v CB klubu CL neuspokojovalo, tak bych neváhal ani minutu a vystoupil bych.


Mimochodem, téma „nepřesných“ lokátorů je věčné. V dřívějších dobách se třeba psalo Mikulčin vrch JN88WW. Což při tehdy běžném počtu spojení (vesměs na západ) dělalo +500-750km! Dlouho jsme hledali rozdíl Děčínský Sněžník vrchol a rozhledna Děčínský Sněžník. Nebo Rozhledna Studený vrch a vrchol Studený vrch. A to nemluvím o případu, kdy dotyčný měl stanici v jednom lokátoru a stožár ve druhém. Jo, jo, klacek se vždycky najde. Myslíte, že se okolo toho dělal nějaký humbuk? Prostě se to uvedlo na pravou míru a hotovo.

Jinak v DB je tohle asi tak 6 let.

Když budete pátrat i jinde, dozvíte se že: "Radeč je název horského hřebene severovýchodně od Rokycan. Použití názvu není jednotné. Jako Radeč bývá označován nejvyšší bod o výšce 721 metrů, celý 2 km dlouhý úzký hřbet, skalní výchoz a zřícenina hradu Mitrvald (někdy též Hrad) na východním okraji hřbetu ve výšce 680 metrů nebo celé rozsáhlé zalesněné území v okolí hřebene, chráněné jako přírodní park Radeč." - teta Wiki.
Nebo Mapy.cz: "Vysílač Radeč se nachází na 721 m vysokém vrchu Brno. Je vysoký 60 metrů."  Což je blbost.

Příjemnou zábavu, už se těším do Holic.

Tomáš mobil Roudnice CL-31

 

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Nemáte oprávnění přidávat příspěvky.

Kaso Žilina
odpovědět citovat
V príspevku som zle uviedol výšku, ale bol to preklep. V denníku to mám dobre. Z operatorovych slov som chcel zachovať maximum, čiže lok. ktorý dával JN69TT a hovoril jasne kóta Brno. Doplnil som čarovné "NR." Dá sa za to schovať kopec vecí. Bol som rád, že contest manageri sú v blízkom kontakte a takéto zaváhania vedia rýchlo vysvetliť medzi sebou.
V prvom rade ďakujem za krásne spojenie!
73
Venca Chotěšov CL-39
citovat
A i já Tobě Kaso děkuji za QSO. Není co dodat a máš za 1 !
Alpinet Plzeň
odpovědět citovat
Doporučuji používat pro kontrolu mobilni aplikaci EasyQTHlocator . Je jak pro android , tak i IOS . Udává aktuální lokátor , nadmořskou výšku , souradnice, datum i čas v lokálním i UTC . Díky této aplikaci jsem schopen dávat lokátor i z mobilu (kamionu) 1
Venca Chotěšov CL-39
citovat
Alpinet Plzeň napsal/a: Doporučuji používat pro kontrolu mobilni aplikaci EasyQTHlocator . Je jak pro android , tak i IOS . Udává aktuální lokátor , nadmořskou výšku , souradnice, datum i čas v lokálním i UTC . Díky této aplikaci jsem schopen dávat lokátor i z mobilu (kamionu)

To není špatný nápad. Děkuji !
Venca Chotěšov CL-39
odpovědět citovat
Opravdu jsem byl přesvědčen že vysilač je Radeč a po zadání do CL-6 mi to dalo JN69TT a víc jsem o tom nepřemýšlel. Když mne opravoval Kaso ze Slovenska, že jsem ve špatném lok. vůbec jsem to nebral vážně, ale pro ligu jsem pro jistotu dal JN69UT s myšlenkou vždyť se jedná o pár metrů a co ten Kaso o tom může vědět. S tím se nemá cenu ani zaobírat. Je to taková prkotina, že je zbytečné s tím trávit čas. Kurňa to jsem ale narazil. Jak říká TmR hůl se na psa vždy najde. Teď to ale byl fakt hodně shnilý klacek, díky kterému jsme již podruhé odepsali LPD. Jasně že se s toho nepoděláme, ale zamrzí to. 1
Expedice Žába
citovat
Ahoj, jak říkal doktor Plzák: Zatloukat, zatloukat, zatloukat! Na Radči jste byli, tak co?
Venca Chotěšov CL-39
citovat
Expedice Žába napsal/a: Ahoj, jak říkal doktor Plzák: Zatloukat, zatloukat, zatloukat! Na Radči jste byli, tak co?

Ale tady neni nutno nic zatloukat jen se snažím ze sebe smýt trochu té špíny co se na mne vylila. 1 1 Tak již jsi dostal pozvánku ?
Expedice Žába
citovat
Venca Chotěšov CL-39 napsal/a: Expedice Žába napsal/a: Ahoj, jak říkal doktor Plzák: Zatloukat, zatloukat, zatloukat! Na Radči jste byli, tak co?
Ale tady neni nutno nic zatloukat jen se snažím ze sebe smýt trochu té špíny co se na mne vylila. Tak již jsi dostal pozvánku ?

NE!