CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

 

Bylo spuštěno přihlašování na VČS, uzávěrka je 19.4.2024. Článek k VČS je taktéž vydán. Těšíme se na všechny!

Čtvero ročních období v pojetí exp.Radegast

Kategorie: Všechny články, Expedice Radegast
Čtvero ročních období v pojetí exp.Radegast

Na Křížový Vrch jezdíme , tedy Radegasti , již pěknou řádku let.

 

Čtvero ročních období

A začnu takovou tou hnusnou pravdou kterou nechce v dnešní době nikdo slyšet. Na Křížový Vrch jezdíme , tedy Radegasti, již pěknou řádku let. K tomuto kopečku mám osobní vazbu. Kostel s farou jsem co by první polistopadový starosta přebíral od armády. Tehdy pro jistotu, aby nám ho vojáci nestačili zničit někdy v roce 1993. ČS. armáda zde měla radiorelé, které soustřeďovalo všechny hlásky ze Šumavy a Českého lesa. Sloužilo jako radiouzel pro letiště Líně.

Kostel  v době od r. 1948 přestal sloužit pro věřící a z fary byla udělána hospůdka na Vršku Vrabiná. Svého času se zde konaly i poutě a přesto, že to je slušný kopec (rozdíl cca 100m), tak pár atrakcí pro děti sem vytáhli koníci a stejně tak i pár stánků s cetkami. Fungoval zde i hostinský jistý Petr. Pivo mu nahoru také táhli koníci ze Stodského pivovaru a dokonce se našlo i pár pocestných, kteří si tam zašli na pivo a párek o víkendu. V roce 1958 to ale celé zabrala armáda a z hospody udělali ubikaci a zázemí pro asi 25 vojáků ( obsluha radiostanic 5 a strážní oddíl 20 lidí) Postavil se 25m vysoký stožár na antény a světelné označení pro letadla. Tohle všechno sloužilo a fungovalo až do roku 1991, kdy to armáda po domluvě s obcí Chotěšov přestala užívat. Celé zařízení bylo předáno v naprostém pořádku. Jak prázdný kostel, z něhož bylo všechno odstěhováno ještě armádou před jejím nastěhováním do farnosti Tachov a Dobřany, tak ubikace (koupelna, kuchyně a prádelna) do majetku obce Chotěšov a Stod. Při předávání tam  bylo i zameteno. Vím to,  přebíral jsem ho. Armáda majetek ještě asi 3 měsíce hlídala a potom to přestala financovat a majetek obce zůstal na chvíli nestřežený a opuštěný. No a začaly se dít neuvěřitelné věci. Během jediného měsíce zmizely okna, dveře a vnitřní vybavení (skříně, postele, židle a stoly.) Žádná armáda to nezdevastovala ! Sami jsme si to rozkradli a zničili a to tak rychle, že jsme to (obec) ani nestačili včas zaregistrovat. Dokonce i z kostela začaly mizet střešní tašky. A pokud by si někdo myslel, že to kradli nepřizpůsobiví, tak se bude hluboce mýlit. V době polistopadové se nejenom tunelovalo, ale kradlo o 106 a to s požehnáním vlivných lidí obce pro různé spolky a sdružení. Taková je pravda !!

Tak a dost pravdy bylo! Začneme trochu zase normálně informovat o normálních věcech kolem našeho koníčka.

Jak jsme informovali na našich stránkách o nové akci Čtvero ročních období tak jsme se také rozhodli tuto akci podpořit . Byly jsme překvapeni kolik lidiček bylo po kopcích. Republika byla obsazena počínaje Klínovcem až po Velkou Javořinu. Rozhodovali jsme se, zda vzít 5/8 nebo směrovku. Vyhrála to směrovka HB9CV . Teď již víme, že jsme měli vzít dvojče, ale prakticky se nám na tu 480m krtinu dařilo dobře i s jednoduchým HBčkem. Nestěžujeme si.

 V Caravelle bylo teplíčko a pohodlíčko. Topení jelo na plné pecky, centrála dolita až na doraz, nebo-li na 6 hodin po starostech a tak žádný problém. Za mnou stojí vařič a na něm káva , vedle rumíček a připravené klobásky k ohřátí. Ne nadarmo nejsme přihlášeni jako těžkooděnci. JJ Ale nějak se za to nestydíme. Máme toho po svých za sebou již dost. Vysoká Hole (mnohokrát), Chopok, Ďumbier, Tatranský Kriváň atd. atd. Je toho za ta léta opravdu kupa. Teď jen pohodička a pošušňáníčko.

V 17 hod. se ozval Milan Senica ze Žalostiné a jako ostatně vždy byl dobře čitelný. Škoda, že exp.Mafia nemohl vyrazit. Tahle krtina ho umí slyšet sice na dvojče, ale třeba by nás HBčko překvapilo. Spojeníčka přibývala jedno za druhým a to byl povel pro Vorlíka, aby se ukázal ve světle druhého koníčka a to je fotografie. A že to umí to si pište !!

Tohle bylo asi před 3 roky. Dali si s tím práci aby zachovali alespoň něco z toho co se nerozkradlo.

Chvilku mi trvalo než jsem pochopil Vorlíkovo otázku zda nevím co se zde změnilo. Jeho vidění reality co by fotografa zkrátka nemám. Až po notné chvíli mi to došlo. Celý objekt má nový kabát včetně schodiště.

Vorlík si k takovým snímkům pořídil i osvětlovací techniku. Funguje to opravdu špičkově, posuďte sami.

A tohle je asi hodinu před odjezdem kolem 21 hodiny. Všem Vám co jste vyrazili aby jste podpořili tuto akci děkujeme a zvláštní poděkování člobrdovi, který to vymyslel. Autorem je Radek Lichnov.  Dobré to bylo pane opravdu dobré,  děkujeme.

Pro tento rok máme ještě naplánovanou jednu akci a to je setkání Matadorů na Lichnici. Setkání bude 25,26,27,12 2020. Těšíme se na vás jak na pásmu, tak osobně na hradě.

Pevné zdraví, bohatého Ježíška a štěstí do nového roku 2021.

Vám přeje exp. Radegast -  MT-1

Vorel Stupno CL45 a Venca Chotěšov CL39

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Nemáte oprávnění přidávat příspěvky.

odpovědět citovat
Příjemné počtení a načerpání nových informací o nedávné historii Křížového Vrchu. Zrovna minulý měsíc jsme byli prvně na procházce na Křížovém Vrchu, ač jsem Plzeňák, nikdy jsem tam do té doby nebyl. Moc krásné místo, nový kabát se opravdu povedl.
Co se týká nové soutěže "Čtvero ročních období" , tak My vyjeli na Ještěd a po odpolední návštěvě u kamaráda , jsme na večer zavítali na Kozákov, kde jsem byl taky prvně. Pěkně ta drátová půlka na teleskopu chodila a úspěšně jsem vyzkoušel najezdovou patku.
CB pásmo je moje srdcová záležitost, tak se jistě budeme slýchávat častěji. Naše spojení 186km, bylo moje nejdelší z celého dne.
Jinak zavádíme páteční večery na CB od 18hod. Dnes to jistí Vlčtejn. 73
Venca Chotěšov CL-39
citovat
To je dobře že na CB pomalu začíná být živo. Chce to jen pár tahounů a bude zase dobře. Jo jo Křižák je srdcová záležitost Radegastů. Tady vlastni vznikli před 22 lety. Asi jsi se nevšiml protiat. bunkru. Tam jsme měli možná 10 let plně vybavené pracoviště a na stožáru HB9 s rotátorem. Pak jsme ale začali courat po celé republice a posléze i po Evropě a tak jsme na naše místečko trochu zanevřeli. 1 Pomalu to zase napravujeme.
Salamandr Velká Bystřice
odpovědět citovat
http://www.vojensko.cz/pvos-krizovy-vrch-u-stodu
https://www.idnes.cz/bydleni/rekonstrukce/krizovy-vrch-stod-kostel-rozhledna-mikroregion-radbuza-cirkev-armada.A200405_142759_rekonstrukce_web
https://www.novinky.cz/vase-zpravy/clanek/ukryva-krizovy-vrch-na-jiznim-plzensku-odkaz-keltu-40316752

Nekloním se na žádnou stranu, jen jsem se snažil najít, co se dalo. Vypadá to na dost zajímavý příběh .... Každopádně, hlavně, že se tam dá vysílat. Díky za článek.
Venca Chotěšov CL-39
citovat
Ano vím o těchto písemnostech. Těchto a podobných je opravdu mnoho. Někdy to vypadá že o čemkoliv píše kdokoliv kdo má schopnost danou věc nastudovat a poskládat střípky dohromady. Taková zpráva ale postrádá tu syrovou pravdu, kterou může mít jen a jen přímý účastník. Často takové a podobné nastudované "fakta" úplně v budoucnu zmanipulují pravdu o té či oné době a často neprosto záměrně a účelově. Ale závěr je jednoduchý a zatím v náš (CB ) prospěch a to je že se odtud dá vysílat, že je kóta na rozdíl od doby minulé úplně volně přístupná je dobrá zpráva. A to že se v budoucnu již nikdo pravdu nedozví o historii tohoto kousku země není podstatné.
Přeji pěkný den Salamandříku krásné vánoce a šťastný nový rok 2021 a velké poděkování za to, že jevíš zájem o naše aktivity.
Expedice Žába
citovat
Ahoj, já jen k tomu přidám co jsem odposlechl. ČSLA vždy dobře věděla odkud to dobře "chodí" a tak bývalá místa jejího pobytu, jako je třeba Křížový vrch u Stodu (i když Chotěšov je blíž) stojí za to navštívit i s CB technikou. Nebo s PMR ....... 5
Radek
odpovědět citovat
Budu se opakovat a to asi ještě několikrát, ale : Všem děkuji za účast a byl jsem překvapen zájmem v tomto nevlídném počasí. Atmosféra byla lepší než podmínky které nebyly ideální.

A jen pro upřesnění Radek Lichnov 1
Venca Chotěšov CL-39
citovat
Radku kurňa velká omluva a během chvilky to bude v cajku
odpovědět citovat
Nádhera , a kdyby si měl zájem o nějaké fotky z doby opuštění Křížového Vrchu armádou tak mám
Venca Chotěšov CL-39
citovat
Sem s nimi. Byly jich desítky, protože jsem zvažoval jako zástupce obce odeslat na konkrétní viníky žalobu. Ale proto,že by to muselo být podáno za obec, bylo toto rozhodnutí ovlivněno zastupitelstvem které bylo složeno z pol.stran a bohužel při šetření by došlo na konkrétní osoby které byli i členy těchto stran a OF. Pokud bych na žalobě trval nejspíš by došlo k mému odvolání a nic by to nevyřešilo. Tak asi tolik na objasnění.
Vorel Stupno CL-45
citovat
Taky mám zájem o fotky
citovat
Vorel Stupno CL-45 napsal/a: Taky mám zájem o fotky


Ahoj Vorlíku , no ale mám jen fotky , negativy už asi nenajdu 7
Vorel Stupno CL-45
citovat
Ahoj Pavlíku. Měl bych řešení. Kdybys fotky půjčil Vaškovi, ten by si je naskenoval , mě je poslal a tobě fotky vrátil 2