CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

 

Bylo spuštěno přihlašování na VČS, uzávěrka je 19.4.2024. Článek k VČS je taktéž vydán. Těšíme se na všechny!

Nový souborový manažer v redakčním systému

Kategorie: Všechny články, Návody a postupy
Byl nahrán nový responzivní souborový manažer pro přehlednější uspořádání obrázků, které vkládáte do svých článků.

Je mi jasné, že někomu to opět nebude vyhovovat, ale dle mého názoru je to teď podstatně přehlednější. Nebudu se rozepisovat úplně, ti Zvás, kteří již články publikují (a děkuji Vám za to), to zcela jistě uvítají a ti, kteří ještě nic nepsali se možná teď již chytnou :-)

Začátek je stejný - otevřete si editor pro psaní článku. Doporučuji ihned ze začátku napsat nadpis a nastavit kategorie a článek uložit...

nový článek

V editoru jako po staru Vložit -> Obrázek, ale pak již ne do Pokročilé, ale kliknout na to tlačítko s logem složky a lupy

Otevře se ten nový souborový manažer Vaší soukromé složky, do které se nikdo jiný nedostane. Pro přehlednost doporučuji udělat samostatnou složku na každý jeden článek a to ikonou Nová složka:

Jak ji vytvoříte, vlezte do ni kliknutím a zvolte Nahrát soubor:

V otevřeném okně vyberte Přidat soubor(y):

V otevřeném okně Vašeho operačního systému vyberte obrázky (i více najednou), které chcete mít na webu v manažeru

A spustíte nahrávání na server:

Po nahrání uvidíte u úspěšně nahraných souboru odfajfkování, dáte se zpět na seznam souborů, kde už vidítě ty obrázky, které byly nahrány do té konkrétní složky:

A jak už jsou obrázky na serveru v manažeru, vybereš si ten, který chceš umístit, doplníš popis obrázku (není povinný, ale při chybě pomůže). Pokud obrázky zmenšujete již u sebe na počítači, což velice doporučuji, protože to nebude zatěžovat server, doporučuji delší stranu na max. 1024px. Nejsme fotografický server a rpo ilustraci to postačí. Pokud Vám při vkládání obrázku ukáže rozměr větší, postačí to větší číslo přepsat na oněch 1024 a pak již jen potvrdit OK.

Pokud bude něco nejasné, tak šup s dotazem do diskuze pod článek.

 

Přeji pěkný den

Jirka Daněk a Soptík Hřensko

Komentáře

postPřidat komentář
Mirka Stankovany Sulejovice
odpovědět citovat
Za mňa je nový manažér skôr krok späť. Vysvetlenie nižšie + pridávam ďalšie postrehy k článkom a webu. Je mi jasné, že nemôžeme mať všetko hneď, ale každý postreh môže byť posunom vpred.

1. Fotky nahrám do vytvoreného súboru. Pri vkladaní do článku musím u každej fotky zmeniť rozmer, pretože je v kvalite akú som z PC nahrala. Je tu síce možnosť označiť viacero fotiek naraz, ale vloží len prvú označenú, nakoľko ich musím i tak upravovať.
V predchádzajúcej verzii sa na stránky ukladali fotky v určenom zmenšení automaticky, bez toho, aby som ich najprv musela zmenšovať v PC pred nahraním na server a prípadne ešte následne pred vložením do článku (čím sú na server nahrané zbytoče veľké fotky).
Pre mňa je teda manager ako keby len súbor s fotkami v počítači, ktoré ešte musím dodatočne upravovať. Ak to nechcem, tak si ideálne pred písaním článku musím v PC vytvoriť špeciálne zmenšené fotky, čo som pred tým nemusela.
2. Neviem akým spôsobom, ale občas sa mi počas písania článku zmení farba písma z čiernej na šedú. Možno je to mojou chybou, rada si nechám poradiť.
3. Zmizli nám všetky fotky z článkov: Zimný závod 2019 s veľkým ZET a Pohádková biela sobota!!!
4. Nešlo by niekam premiestniť tlačítko Uložiť provedené zmeny? Napr. na pravo od editoru, pod nastavenia k článku? Každú zmenu, keď chcem potvrdiť (čo je pri dokončovaní článku napr. len posunutie na stred, či upraviť preklep) tak musím rolovať dole na koniec stránky.
5. Bolo by možné na úvodnej stránke pod článkami vytvoriť číslovanie, alebo šípku, kde by sa následne zobrazili staršie články podľa vloženia? Hľadanie starších článkov v sekcii články vidím ako veľmi nepraktické. Človek aby si potom v jednotlivých sekciách dohľadával články podľa dátumov.
6. Nehodili by sa kotegórie pre články aj ako napr. Slovenský zimný závod, či SK LPD? Prípadne vytvoriť nejakú sekciu na články a podujatia, ktoré sa poriadajú na Slovensku. I naši členovia sa zúčastňujú týchto závodov a stretnutí. Hľadať tieto články v sekcii všetky články môže byť po čase komplikovanejšie.
7. Prehľad portablov - za mňa by bolo logickejšie usporiadanie: dátum s časom, volačka, lokátor, QTH. Vizuálne opticky lieta zarovnanie medzi lokátorom a QTH. Zvýraznila by som informácie o súťažiach a podujatiach, splýva to s portablami. K vypísaniu času portablu by Honzík uvítal ručné zapísanie času, preklikávanie je zdĺhavé...
Mirka Stankovany Sulejovice
odpovědět citovat
Aká je max. veľkosť nahraného súboru? Pri fotke s 11,27 MB mi vypísalo: Error: Příliš velký soubor.
Soptík Hřensko CL-95
citovat
Myslím, že 10MB je max, ale fotka o velikosti 11MB je opravdu zbytečně velká. Standartně se foto na web k ilustraci pohybuje do 1MB