CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

 

Bylo spuštěno přihlašování na VČS, uzávěrka je 19.4.2024. Článek k VČS je taktéž vydán. Těšíme se na všechny!

Starlink

Kategorie: Všechny články, Technika
Během posledních dvou týdnů jsem měl 3 dotazy na stejné téma. Přestože to je trochu mimo mísu, rozhodl jsem se to sem umístit. Pořád si stěžujete, že není na kopcích co dělat...

Dotazy byly na téma „řada svítících bodů na obloze“.  Řada z vás ví, že mám přístup na pár radarů počínaje oblíbeným https://www.flightradar24.com a konče radary běžně nedostupnými.

 Virus nevirus, k sousedům se musíme přes plot podívat...Virus nevirus, k sousedům se musíme přes plot podívat...

Proto ty dotazy na řadu světelných bodů. No, zadařilo se, radary nic. Ale pojal jsem podezření na nějaké družice. Během chvilky toto potvrzeno z SK. Pak tady vyšel článeček na Seznam.cz a bylo jasno.

Teta Wiki: Starlink je satelitní konstelace připravovaná společností SpaceX. Měla by celkem zahrnovat téměř 12 tisíc družic, jež budou poskytovat širokopásmové připojení k internetu (satelitní internet). Celá konstelace by měla být dokončena do roku 2027. Družice budou rozmístěny na mnoha drahách kolem Země ve třech výškových pásmech. Rozmístěny by měly být takto: 7518 ve výšce asi 440 km, 1584 ve výšce asi 550 km a 2825 satelitů ve výškách kolem 1200 km. Pro připojení bude potřeba terminál asi o velikosti krabice od pizzy.

Takže je to jasné, byly k vidění hlavně družice ze startu 18. března. V současné době je na netu již slušná řádka článků k tématu. Nicméně, pár podrobností uvedu. Na YouTube.com je hezký video, jak Starlinkové táhnou oblohou.

Na https://findstarlink.com si můžete vyhledat kdy budou opět vidět.

Stačí zadat krajský město, časy se moc neliší. A vyběhne vám tabulka ve které jsou údaje pro pozorování. Pokud dáte Live Map...

Tak jsou vidět jednotlivý „party“ Starlinků. Počítejte ale s tím, že postupně budou parkovat na svoje stálé stanoviště, tudíž se ta čára bodů bude postupně rozpadat. Nebojte, budou startovat další. (22. dubna 2020 19:30 UTC z Kennedy Space Center)

Tady je oběžná dráha hezky graficky (odkaz)

Na http://stuffin.space/ uvidíte poměrně zřetelně, co všechno se pohybuje kolem Země. Pokud na některý z mnoha pohybujících se bodů kliknete myší, objeví se informace o jeho rychlosti, výšce, sklonu vůči rovníku, oběžné době apod.

Globus lze samozřejmě ovládat, různě s ním natáčet a využívat zoom – myší. Jednotlivé barvy pak představuji typy objektů: satelity (červené), vyhořelé stupně raket (modře) a kosmické smetí (šedě).

Pokud se chcete podívat na další zajímavosti, tak jedna je na https://www.heavens-above.com/main.aspx. Doporučuji v Nastavení změnit pozorovací místo https://www.heavens-above.com/SelectLocation.aspx?lat=0&lng=0&loc=Unspecified&alt=0&tz=UCT potvrdit a už můžete vyhledávat všechno, co lítá nahoře...

Pozor na to v jakém módu jsou časy! Většinou UTC, ale občas se objeví i náš.

No a nakonec jednu hádanku...

Copak jsou ty kuličky?

No a dorazil mě další zajímavej dotaz: https://aeronet.cz/news/nad-celou-evropou-letaji-stovky-malych-letadel-a-provadi-kobercove-prelety-tam-a-zpatky-a-porad-dokola-jako-kdyby-neco-hledaly-nebo-neco-nasavaly-ze-vzduchu-nad-presne-vymezenou-oblasti/

No, hodně jsem se pobavil. Přiložená galerie obrázků mě utvrdila, že se jedná o nějakej pochybnej zdroj …. Tak jsem pátral a na hlavní stránce jsem se dozvěděl následující: AE News (American European News) je nezávislý internetový zpravodajský portál připravovaný českými a slovenskými krajany žijícími v Holandsku, Rusku a v USA. Přinášíme informace z alternativních zdrojů, dešifrujeme politické události, dezinformace a mediální propagandu a píšeme o dopadech a souvislostech. U nás píšeme bez cenzury, bez politické korektnosti, bez servilnich postojů k palčivým problémům z domova i ze světa.

Veškeré články jsou díly příslušných autorů.

Vřele doporučuji sjet až dolů a prostudovat si komentáře! Pokud se z nich neposerete, tak jste dopadli lépe než já...

Tak jsem si proštudoval tu galerii a namátkou:

  • OO-ESA Cessna 404 Titan, Eurosense, Kutuzovova 13, 831 03 Bratislava, www.eurosense.sk.
  • Digitálna vegetačná ortofotomapa, letecké skenovanie, mají ještě 2 Cessny 404 a Piper PA31 Chieftain. Metinárodní firma.
  • OY-CKP Beech B200 Super King Air, COWI Aerial Survey.
  • OY-BSI Piper PA-34-200 Seneca, Ikaros Fly.
  • SP-ISS Beech C90A King Air.
  • SP-FTD Cessna 402B, MGGP Aero, https://mggpaero.com, letecké snímkování, laserové skenování.
  • I-GRAD Partenavia P-68C-TC Victor.
  • D-IDOS Cessna 404 Titan, Hansa Luftbild, 
  • D-IHLB Cessna 402B, Hansa Luftbild, mají ještě Cessna T210N Turbo Centurion II, D-EAOO.

 

Některé firmy jsou i specializované jako třeba dánská Bio flight, OY-SNS, Partenavia P68 TC Observer. 

V podstatě různé druhy fotoletů. Ať již pro geodety, kartografy, environmentální organizace a podobně. Umějí do toho i promítnout katastry a tak dál. A pokud se jedná o letadla s podivnou imatrikulací, stačí se podívat s jakýma imatrikulacema lítaj v Rusku různý jejich společnosti. Bahamy, Bermudy a podobně. Asi je to tím, že po tý kraksně Suchoje 100 vloni u Moskvy tenhle typ nějak moc nelítá, do ciziny vůbec. Přitom to celý přišili pilotovi. Nicméně moje radarový údaje hovoří o něčem jiným, těžce zklamalo řízení provozu.

V ČR třeba OK-GIS VulcanAir P68C TC, OK-TGS Cessna 404, OK-NJM Čmelák Z-37, všechno TopGis, Svatopetrská 35/7, 617 00 Brno.

Podobně Aerocb, http://aerocb.cz

Firma Primis používá OK-MIS Cessna 402, OK-MIT Cessna 340, OK-EKT Cessna U206F Stationair … 

Nebo armádní L-410UVP trupového označení 0928...

Pokud někoho iritují nezvyklé obrazce na radarech doporučuji najít třeba OK-WYI, L-410 UVP-E nebo OK-CAA, Cessna Citation Excel. To jsou náměty pro konspirativní teorie! 

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Nemáte oprávnění přidávat příspěvky.

Tomáš Chlumčany CL-80
odpovědět citovat
Tome, Starlink sleduji už něco kolem měsíce a používám tuhle stránku : https://james.darpinian.com/satellites/
odpovědět citovat
Tome, opět materiál který má hlavu a patu a hlavně uvádí fakta. Díky za něj. Jinak ty "kuličky" jsou (jak jsem Ti již onehdy psal na mail) heliem plněné balony - možná až stratosférického určení, protože jsem u některých vypozoroval výšku hodně nad běžné letové hladiny a to až k 30 km. Teď jsou kromě Tebou uvedené lokality taky nad západní a východní Afrikou. Hezký den všem. J.
Tomáš Roudnice CL-31
citovat
Jasně, mají to natahaný okolo rovníku, +-20°, výšky nad FL550 a snaží se to udržet nad jedním místem pomocí motorků a výšky.