CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

 

Bylo spuštěno přihlašování na VČS, uzávěrka je 19.4.2024. Článek k VČS je taktéž vydán. Těšíme se na všechny!

Trochu vzpomínek na vznik CB ligy a EBH .

Kategorie: Všechny články, Expedice Radegast
Trochu vzpomínek na vznik CB ligy a EBH .

Vážení přátelé CB (občanské pásmo) vysílání jako sportovní , vzdělávací a zábavnou možnost pro občany provozuje CB Klub Česká lípa

 

Trochu vzpomínek na vznik CB ligy a EBH .

Vážení přátelé CB (občanské pásmo) vysílání jako sportovní ,  vzdělávací a zábavnou možnost  pro občany provozuje CB Klub Česká lípa v podobě několika druhů soutěží na CB. Jsou to LPD, CB ligu a EBH Memoriál Milana 42. Klub fakticky na sebe převzal to, co se snažil soustředit svého času ČAK (česká asociace klubů CB)

 LPD (letní polní den) patří mezi nejstarší CB soutěže a je výtvorem a svým způsobem chloubou klubu Česká Lípa . Je to jediná soutěž která nevyužívá CB vol. znaků, ale pracuje s přidělenými vol. znaky podobně jako radioamatéři. Tato možnost umožňuje vyloženě strojové hodnocení výsledků, takže vylučuje lidský faktor jako chybovou možnost při kontrole správnosti deníků. O historii vzniku této soutěže by nejlépe mohli říci její stvořitelé Bohouš Česká Lípa CL-6 a Honza Sosnová CL-1.  Možná že by to i nebylo na škodu po 20 letech si zavzpomínat a tím i připomenout jak složité je něco takového vytvořit ale vůbec není složité to zničit.

Potom je to soutěž EBH Memoriál Milana 42 která také má svoji historii o které bych již bez obav mohl mluvit, protože jsem byl u jejího zrodu.

Tuto soutěž vytvořil a uvedl v život Milan 42 šéfredaktor časopisu Výzva na kanále někdy v roce 1998 jako předseda ČAKu (České Asociace klubů).

 

Milan 42 při vyhlasování výsledků soutěže 2001, kterou ČAK pořádal - jednlo se o celoroční soutěž o pohár ČAKu (dnešní CB liga)

Založení ČAKu (České Asociace CB Klubů) byl pokus o sdružení všech CB klubů v ČR. I se to jevilo jako reálné a pár klubů, včetně CB klubu Česká Lípa se k členství přihlásili. Bohužel 5.8 2003 Milan 42 náhle zemřel a ČAK se rozpadl a společná soutěž Slováků a Čechů EBH o což Milan usiloval, hrozila zahubením.

A tady zafungovala exp Radegast, která byla již dříve v kontaktu přímo s Milanem 42 ve spojitosti s jejich zahraničními expedicemi, o které se Milan jako šéfredaktor zajímal. Exp.Radegast měla přehled o Milanovo aktivitách a včas zachytila co se děje v rozpadajícím se ČAKu. Spolu s exp. Horal zareagovali na tohle nebezpečí a společně se Števem Zvolen, který vystupoval  za Slovenskou stranu se všichni tři pustili do vytvoření nových prováděcích předpisů (propozic) pro EBH. A zároveň se začaly vyvíjet  i propozice pro Českou CB ligu. Slováci ligu již tehdy měli a tak bylo z čeho těžit a Milan již také druhým rokem organizoval celoroční soutěž o pohár ČAKu, ( který je do dnes putovním pohárem CB ligy) která se velmi podobala dnešní lize. Bylo tedy z čeho brát. Nebylo ale jednoduché skloubit  Česko - Slovenské zájmy. S pomocí Števa Zvolen se to povedlo a propozice ligy i EBH byly na světě. Zpočátku bylo hlavně o CB ligu opravdu hodně zájemců až tolik, že jsme museli udělat 2 kategorie Multi ( pro expedice) a Single ( pro jednotlivce). Začaly se ale také množit podvody a tak se z propozic začal utvářet soubor toho co je dovoleno a co je zakázáno. Propozice byly stále složitější a obsáhlejší. Obě soutěže organizovala a provozovala exp.Radegast v Česku a EBH SCBR (Števo Zvolen) na Slovensku. Deníky se opravovaly jen očima a ručně. Na mnoho vymyšlených QSO se nepřišlo. S tímto břemenem na krku, tedy s tím že organizujeme ligu a EBH, nás mezi sebe přijal CB klub Česká Lípa, tuším že v roce 2004. Díky Bohoušovi CL6, a deníku CL-6 který vytvořil a následně banka deníků která z CL6 vycházela se nám hodně ulehčilo při kontrole deníků. Najednou byla možnost si QSO v bance deníků porovnat s ostatními deníky. A docela snadno na vymyšlená QSO přicházeli sami soutěžící. To všechno nutilo soutěžící si dobře rozmyslet co do deníku napsat. A z ligy a EBH se stala seriózní a regulérní soutěž.

Přibyl zájem o PMR.  Tento zájem začal soustřeďovat Jerry Nové Město a vytvořil pro tento zájem podmínky. Prakticky také zachraňoval a nejenom zachránil, ale i dopiplal to, co patřilo do Milanova zájmu, ale Milan to již nestačil plně realizovat. Stačil to ale Jerry Nové Město a jen díky jemu se PMR u nás v ČR daří.  Na poli CB tak začalo soutěžících ubývat. Z ligy se stala, řekl bych, prestižní celoroční soutěž s  přísnými pravidly a ti, kteří se do této soutěže zapojují se zapojují s tím, že to není žádný srandamač,  že pokud chtějí uspět není to zadarmo. Sem tam je slyšet otázky co to je za soutěž když si nemohu normálně pokecat.  Soutěž asi opravdu není na kecání, ale na soutěžení o tom kdo je nejlepší. Ale i tak v lize si jde úplně normálně jenom pokecat, ale při tom se většinou získá málo bodíků a tak ti opravdoví hráči toho moc nenakecají. Nikdo nikomu nebrání, ba naopak, čím více bude jezdit na kopce lidiček, kteří si chtějí jen pokecat, tím více bodíků to bude přinášet ligovým hráčům.  Nebo-li velké poděkování všem těm co si jezdí s CB čkem třeba jenom opéci na kopec buřty nebo cokoliv jiného. Velké poděkování všem domasedům,  že nás co vyrážíme na kopce soutěžit vyhledávají a komunikují s námi. Vy jste naše spása a bez vás by bylo v éteru mrtvo.

Tak to bylo trochu z historie CB ligy a zároveň i EBH, protože vlastně obě soutěže vznikly společně v dílně Milana 42, ale zůstaly zachovány jen díky spolupráci pár jedinců v obou národech jak Slovenského, tak Českého. Držme jim palce aby to táhly ještě dlouho, nebo aby našli někoho, kdo bude v jejich práci pokračovat.

 

Za současné organizátory České CB ligy a EBH Vás zdraví :

Tomáše mob.Roudnice CL-31 pán databáze

Fousáče Plzeň CL-51 pán oprav  a  Venca Chotěšov CL-39 ředitel ligy a EBH

Ať Vám to lítá !!

Komentáře

postPřidat komentář
Jordán Nový Jičín
odpovědět citovat
Zdravím Tě Venco a jsem nesmírně rád za toto Tvé ohlédnutí do nedávné historie. Nikdy dříve by mě nenapadlo že budu účasten někdy nějaké soutěže v CB. Za mých mladých časů jsem poprvé měl tu čest mít mikrofon v ruce u mého tehdejšího kamaráda tehdy člena kolektivky Svazarmu v Galantě kolem roku 1960. Od té doby čas plynul svým rytmem a v nepravidelných periodách jsem se dostával k různým stanicím pracujícím na různých pásmech ale vždy jen jako ten co šel zrovna kolem i když mě to nesmírně zajímalo. Tehdy byl mým nedostižným idolem MUDr. Harry Činčura tehdy dětský lékař myslím v Podunajských Biskupicích. Dokonca jsem měl tu čest vidět i jeho vysílací středisko jinak bývalou trafostanici za městečkem. A tak dále plynul čas a obsluha RDST na KV a VKV v rámci služebních povinností mi nedělala problém a na stará kolena jsem se nějak kolem roku 1985 opět potkal s mikrofonem CB. Jak jsem výše napsal, bylo to jen takové laškování spíše v autě a výjimečně z bytu. Pak mě parta podobně zmýšlejících zlákala na vysílání mimo domov, jak se honosně říká na portable. Byl to tehdy ostřílený matador Standa Loučka, se kterým jsem absolvoval několik expedic na Velký Javorník a při jedné příležitosti Standa tehdy vyhrál první místo nějakého kontestu na Ještěd jako stanice co se na Ještěd dovolala z největší dálky. A tak pomaloučku jsem se dopracovával k expedičnímu vysílání. Proč toto píši. No protože taky mám svou epizodu z doby zárodku EBH. To bylo v době mého auta Mitsubishi Space Wagon 4WD se kterým jsem tehdy brázdil terény a nějakým řízením osudu jsem se sešel s Milanem 42 a jeho paní Mirkou u nich v bytě v H.K. a zaujal mě Milan svým zápalem pro vysílání a taky ekologii. Tehdy MIlan inicioval etapové vysílání a nazval jej Mosty. Mělo to symboliku jako něco co bude spojovat CBčkaře ČR a SR. Ten úvodní ročník měl takový průběh, že Milan vždy s někým z "místních" vystoupal přes den na nějakou vhodnou kótu ze které vysílal s místními. Pak setoupil ráno a přesunul se vlakem k další domluvené kótě a tak dokola a řetěz těch kót začínala na středu ČR a končila na Donovalech v termínu schůze tamních CBčkařů. A tak jsem domluvený den vyzvedl Milana 42 u vlakového nádraží Valašské Meziříčí, vyvezl na Velký Javorník kde již sídlila moje parta. Od večera do rána se vysílalo a ráno jsem Milana odvezl opět k rychlíku do Val. Meziříčí odkud odjel do Bytče. A tato Milanova akce je dle mého mínění taky jedním z kořenů dnešního EBH i když za jiných podmínek a s jiným průběhem, ale lajtmotiv jak by řekl jazykovědec je stejný a vo tom to je. Děkuji každému kdo to dočetl až sem a zvláště těm, komu to cosi říká. Když se povede, možná mě v následujících sedmi dnech některý den uslyšíte z ručky z Medvědína. Hezký večer přátelé. 10
Venca Chotěšov CL-39
citovat
Jordáne vůbec není co ti odpovědět. Všechno jsi řekl, sice po svém, ale za mně. Mám koncesi od roku 1972 (OK1IBD) diplomy z mez.soutěží mám rozvěšené po zdech a tak je ti jasné, že jsem radioamaterštinou natáhlý od hlavy až po patu. Nemohl jsem tehdy nechat padnout na hubu to co tak pracně Milan budoval. Úplně mne tehdy fascinovalo jak po Milanovo smrti ty takzvaně "hlavy pomazané" ( vedení ČAKu) dali ruce pryč od pokračování v jeho práci. Byla to ukázka toho jak a kam se bude ubírat dění kolem nás. Mně a Števovi se tehdy povedlo v rámci našeho koníčka ten nesmysl zastavit tím, že jsme převzali na sebe odpovědnost kterou tehdy vrcholný orgán (ČAK) odmítl. Nutno také poděkovat Milanovo ženě, že i přes všechny potíže pokračovala v Milanovo práci jako šéfredaktorka Výzvy na Kanále. Zkrátka Milan s námi žije i dnes a pokud budu schopen tak budu pokračovat v jeho práci. Faktem je , že mám k sobě pár lidiček kteří mi nejenom pomáhají ale i jsou schopni pokračovat.
Jordáne pevné zdraví a ať se daří.

Venca
Expedice Žába
odpovědět citovat
Ahoj, díky za pořádání všech výše uvedených CB závodů. Akorát mi pořád vadí a nikdo mi to nevymluví, zákaz účasti z nejkrásnějších lokátorů v oblasti Hrubého Jeseníku. Kdyby alespoň, když je tam napsáno, že to je vyhrazeno pro pořadatele, tam někdy nějaký pořadatel byl! Ale prdlajs, furt to tam zeje prázdnotou ... 8
Venca Chotěšov CL-39
citovat
Žáne ty jsi ale vytrvalý kousek, jen co je pravda. Vždyť jsem již několikrát se snažil vysvětlit důvody proč to pořadatel udělal. Je to proto aby se srovnaly možnosti pro soutěžící. Kóty jako jsou Praděd, Vysoká Hole, Dlouhé stráně jsou vrcholy kam se člověk za normálních okolností nedostane. A pokud se tam za pomoci známých dostane a bude dobrý operátor, nemá proti němu nikdo šanci. Nebo-li snadno se může přihodit ( a ten pocit jsme již měli) že bude-li některá tato kóta obsazena, již nebude další zájem o účast v soutěži. Neni problém Žáne aby jsi s některé z těchto kót pracoval jako bonusová stanice. Jednak by jsi se sám přesvědčil, že se tam možná ani nedostaneš a určitě by jsi také zjistil jak "jednoduché" je odtud udělat výborný výsledek. Víc nemám Žáne co bych ti na tvůj dotaz řekl.
Měj se hezky.
Venca Chotěšov CL-39
odpovědět citovat
Napiš Števo napiš. Přibylo již dost nových CB čkářů kteří neví že se tyto věci musely vyrobit a že to nebylo vždy jednoduché. Oni to vlastně neví, nebo spíš zapomněli, i ty starší. Nebude na škodu to připomenout.
Števo Zvolen CL-35
odpovědět citovat
Tiež Vás pozdravuje už v článku spomínaný Števo ZV a inšpiroval si ma Vašku a možno napíšem ako vznikla niekedy pred cca 20 rokmi Slovenská Portejblová Liga a Exp. Mafia.