CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

 

Bylo spuštěno přihlašování na VČS, uzávěrka je 19.4.2024. Článek k VČS je taktéž vydán. Těšíme se na všechny!

Kategorie: Technika, Návody a postupy, Všechny články
Koaxiální přepěťová ochrana I.Používáte na kabelu od antény přepěťovku? Já ji nepoužíval a zle to dopadlo. Od jisté doby, kdy jsem ještě asi týden měl takové divné sladko v hubě, nezdvihnu anténu, aby neměla nějaké jištění proti přepětí nebo aspoň všechny její části hezky uzemněné.

 

Celkem rozumně stanovuje norma ČSN EN 62305, že anténa musí být vodivě spojena se zemí, respektive všechny její vodivé části. To asi všechny běžně používané antény pro CB splňují. Takže vyskytne-li se na anténě napětí rozdílné od potenciálu „uzemnění“, ke kterému je připojená stanice, tak nás to nekopne, nejsme-li sami vodičem s menším odporem vůči našemu „uzemnění“. To na nás pak může přeskočit pěkná jiskra, když ten rozdíl potenciálů dosáhne přeskokového napětí.

Nejlepší tedy je, aby se tak velké napětí k nám a ke stanici vůbec nedostalo. Jak toho dosáhnout? Přepěťovou ochranou. Typů je několik. Ty nejúčinnější a nejkvalitnější jsou jiskřiště. Ta se i v HAM podmínkách používala a snad i používají nadále. V profi sféře se také používají ve výkonových vysílačích TV, LTE atd..

Co jsou to taková jiskřiště? Jiskřiště je napěťově závislý nelineární prvek pracující na principu elektrického výboje v plynném prostředí a vyznačuje se tím, že pokud je hodnota napětí připojeného na jeho svorky nižší než hodnota zapalovacího napětí, chová se jiskřiště jako rozpojené. Pokud napětí na svorkách jiskřiště překročí hodnotu zapalovacího napětí, dojde k ionizaci plynu a mezi póly jiskřiště se vytvoří oblouk, hodnota napětí na jiskřišti se skokově sníží na hodnotu tzv. obloukového napětí a tak nám hoří oblouk do doby, než hodnota proudu tekoucí jiskřištěm neklesne pod přídržnou mez – oblouk zhasne a jiskřiště je zase nevodivé. Jiskřiště zvládnou opakovaně impulsní proudy v desítkách kA. Jiskřiště jsou tedy svodiče bleskových proudů, ochrana typu B.

Uzavřené oddělovací jiskřiště pro nepřímě uzemnění těch částí, u kterých není trvalé uzemnění žádoucí. 
Také oddělovací jiskřiště pro nepřímé uzemění, ale již otevřené a plynem je tedy okolní vzduch.
A toto je odpojovač antén typu LW a podobné s otevřeným jisktřištěm mezi živým a uzemněným koncem.
Také otevřené růžkové jiskřiště, tohle konkrétní je pro ochranu elektrického ohradníku. Výboj zažehne v nejužším místě, postupuje zdola nahoru, kde v růžcích zhasne.

 

Dalším druhem přepěťové ochrany jsou svodiče obsahujíc varistory – ochrana typu C. Varistor je také napěťově závislý nelineární prvek pracující na principu skokové změny impedance ve hmotě vyrobené lisováním a spékáním práškových směsí oxidů vybraných kovů. Pokud je hodnota napětí na jeho svorkách nižší než kritická, chová se varistor jako rozpojený - nevodivý. Při dosažení kritického napětí se začne ve varistoru lavinovým způsobem zvyšovat hodnota protékajícího proudu, což vede ke zvýšení teploty a to má za následek další lavinovitý nárůst proudu tekoucího varistorem až do stavu otevřeno s minimální impedancí - je vodivý. Hodnota napětí na otevřeném varistoru výrazně poklesne pod hodnotu kritického napětí. Tento stav trvá do té doby, než hodnota proudu tekoucí varistorem neklesne pod přídržnou hodnotu. Pak dojde k obnovení jeho nevodivého stavu.

nejběžnější vzhled a tvar varistorů
výkonější varistor

 

Pak jsou další polovodičové součástky jako transily,  trisily, stejně jako další typy jiskřišť a jiné druhy přepěťových ochran. O těch tu ale mluvit nebudeme. Podrobněji se totiž podíváme na koaxiální přepěťovou ochranu s varistorem včetně nějakých testů, které pro Vás připravuju. 

zdroj fotografií a technických specifikací: internet

Komentáře

postPřidat komentář
Vláďa Tři Dvory CL-78
odpovědět citovat
Tak koukám, že sis při školení vyhlášky 50. nechal přidat ještě i anténařinu. Také se na ochranu používaly doutnavky s nízkým napětím (např. typ FN2 - zapalné napětí cca 50-70V, zvlášť tam kde bylo nezbytné galvanické oddělení, minimální přidaná kapacita a jiskřiště s kV zápalným napětím už nechránilo)
Soptík Hřensko CL-95
citovat
Ano, doutnavky se stále používají jako svodič na posledním stupni. Dokonce jsou vidět i v některých CB staničkách "nehromadné" výroby.