CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Kontrolní stanice pro LPD 2024: JO60LJ Klínovec, JN88UU Velká Javořina, JN89DN Karasín a JO70QR Hvězda.

 

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

DataBáze míst

Kategorie: Všechny články
DataBáze místKonec, hotovo, ende, finito

 

Revize a doplnění DataBáze míst (dále jen DBQ) pro mě skončila verzí 025. Poslední moje práce byla na KN08. JN99 je dokončen díky obrovské pomoci Mariána Strečno. Velké díky!

V článku o EBH z 12. 07. 2023 jsem učinil nabídku směrem na Slovensko ohledně dalších velkých čtverců. Přihlásil se jen Marián.

Takže verzí 025 pro mě skončila důsledná kontrola malých čtverců v DB míst. Další opravy budou pouze v případě, že někdo vleze někam, co není v DB a mě se to podaří dohledat.

Červeně označené velké čtverce jsem z kontroly vynechal a ani se s nimi nebudu zabývat. Viz dále.

Od roku 2010 jsem provedl cca 57600 změn, oprav, doplnění a podobně. Letos už 1700. Tedy včetně Databáze volaček. A proč tolik, když původní podklady byly převzaty z poměrně relevantních zdrojů? Zkusím ledacos objasnit.

Změna okresů. V mnoha případech došlo ke změně území některých okresů. Z nějakého důvodu se tam objevil taky okres Turnov. Ten však byl zrušen v roce 1956.

Na Slovensku se podařilo před časem za pomoci Kasa Žilina doplnit i okresy obcí.

Slučování ale i rozdělování některých obcí.

Rušení a zmenšování vojenských újezdů. To byl mimochodem dost velký problém, nicméně Vojenské újezdy v ČR jsou snad kompletní. Vojenské oblasti v SK jsou taky docela podchycené, hlavně Záhorie.

Vymýšlení názvů u bezejmených kót od vysílajících mě donutilo doplnit i tyto kóty jako No Name s udanou výškou. Trpce jsem tohoto nápadu později litoval. No, zvládl jsem to.

Pochopitelně, že jsem po celou dobu zařazoval i kóty, které někteří obsadili a tak se objevily v denících. Tedy, pokud se je podařilo dohledat. To by taky bylo na román.

V mnoha případech došlo v mapových podkladech ke zpřesnění výšky. Nebudete tomu věřit, šlo i o 80m, zejména na Slovensku! Rekordem byl rozdíl 256m, což je mimochodem půlka výšky Řípu.

Měřítko se kterým jsem pracoval je pod 1:20 000. V současné době je v DBQ přes 49200 položek.

Velkým problémem bylo, co zvolit jako relevantní zdroj. Okamžitě jsem vyřadil mapy od strejce Goooogla. Na něčem, co má tak vyblitý barvy si nebudu ničit oči. Hnus. Postupně jsem vyřadil takové paskvily jako ShoCart a podobné. Neskutečné chyby a debilní způsob hledání.

Takže jsem se držel oblíbených Mapy.cz, Jerryho lokátorových map na cbpmr.cz a GeoBáze 2000.

V mnoha případech jsem se uchýlil do tištěných map KČT, které mám kompletní včetně Slovenska.

Slovensko byl opravdu problém. Kdysi jsem je pochváli za Lhoty/Lehoty. V ČR mám evidováno 46 Lhot, na Slovensku jednu!!! V ČR je dalších 30 Lhot pod, nad a u, na Slovensku jedna nad a jedna pod!!! To jsem ale netušil, co na mě chystají za lahůdku.

Slováci jsou specialisti na jiné vychytávky. Například 24 Magur, 9 Magurek, „holejch“ Kýčer je tam 37, těch dalších 24! Lahůdkou pro hledání jsou stejné názvy v jednom nebo dvou, sousedících lokátorech. Nebo velice podobné názvy.

Pokud to nebylo na Mapy.cz tak se to hledalo v prapodivných portálech jako ZBGIS, Hiking, Gosur, OMA a podobně. Jednou jsem se dostal i na mapy mysliveckých revírů!

Ale dalo se hledat i v statni sprava.cz, ale lahůdky byly dohledány i podle https://ags.cuzk.cz/geoprohlizec nebo desetimístných lokátorů https://k7fry.com/grid/.

Zůstalo tam na kontrolu ještě dost čtverců na Slovensku jak je vidět na obrázcích. Na rovinu říkám, že s těmi se už zabývat nebudu. Pokud se někdo ozve z místa, které lze dohledat, bude doplněno. Nicméně systematické vyhledávání v malých čtvercích pro mě skončilo. Hlavním důvodem jsou právě ty nedostatečné mapové podklady. Abych kvůli jednomu kopci a zjištění jeho výšky nebo okresu otvíral 4 okna a dozvěděl se různé informace, na to nemám. Podobně nehodlám opruzovat místní úřady dotazy, jak se ten kopec vlastně jmenuje. Na Slovensku jsem padl na kótu, která měla 3 různé názvy! V ČR v mnoha případech pomohla stará dobrá GeoBáze, zejména v takových pomístních názvech, ale to jen v ČR.

Pokud by se snad našel v těch místech nějakej dobrovolník s tím, že pomůže s doplňováním, ať se ozve, dám instrukce.

Na tomto místě zároveň velice děkuji těm, kteří pomáhali s určováním míst nebo volaček. Zejména Kaso Žilina, Marconi Partizánske, Marián Strečno, Ľuboš Miloslavov, Zdeněk Vikýřovice, Ivan Cífer, Milan Senica a další. Hlavní zásluhu na dokončení slovenské části JN99 má Marián Strečno, ještě jednou velký dík.

Nicméně se musím zastavit u některých „veselých historek z natáčení.

Velkým problémem je na Slovensku určení výšky. Co mapa, to jiná výška.

Tady to je vidět. Tři podklady, tři výšky. Největší rozdíl jsem našel 256m, což je „půlka Řípu“. Takže pokud to šlo, tak jsem se držel Mapy.cz. Tohle se dá dohledat trochu složitě podle názvu.

Dobrou lahůdkou byly i dvě kóty v jednom čtverci s totožným nebo hodně podobným názvem. Případně dokonce se stejnými názvy!

Nicméně, vrcholem bylo místo s názvem Vyžník. Na jiné mapě to je totiž Vižník! To nedohledáte ani náhodou.

V DB je velké množství kopců označených „No Name“. Pokud na takovýto kopec vyrazíte, zapisujte jej podle vyhledání v DB podle lokátoru a výšky. Např. No Name_603m (PRACHATICE – ČR), JN69XC. Hlavně nevymýšlejte nějaké názvy! Velmi tím usnadníte práci pořadatelům soutěží při vyhodnocování.

Může se tam objevit i zápis „Hora_716m (PL), KN09MJ. To jsou vrcholy pár metrů za hranicemi, tudíž spadají třeba do Polska. Ale jedná se o pár vyjímek a pár metrů.

Takže pokud máte nějaké připomínky k DB míst, tak prosím přes http://www.cbdx.cz/denikcl6/add/lokview.php.

Znova upozorňuji na nutnost aktualizací obou DB! Příjemnou zábavu s Deníkem CL6.

Tomáš mobil Roudnice CL-31

správa DB

Komentáře

postPřidat komentář
Venca Chotěšov CL-39
odpovědět citovat
U mne také Tome máš pajduláka , u mne také panáčku.
Milda Lesná Znojmo CL-53
odpovědět citovat
výborná práce Tome......máš u mě velkou jedničku.....a v Holicích panďuláka. 3 3