CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

 

Bylo spuštěno přihlašování na VČS, uzávěrka je 19.4.2024. Článek k VČS je taktéž vydán. Těšíme se na všechny!

Má oblíbená místa

Kategorie: Popisy rozhleden a kopců, Všechny články, Archiv
Má oblíbená místaNěkterá místa odkud jsem vysílal na území Čech.

Vysílání na CB v poslední době moc času nedávám. Vyjma LPD a trochu Rozhleden, se ponejvíce věnuji vysílání na HAM pásmech a taky na PMR. Snažím se nejezdit pořád na jedno místo a pořád hledám něco nového. Některé portejbly již byly představeny v dřívějších článcích, teď vám představím ještě některé další.  Část z nich je přístupna autem, část jen pěšky. Třeba i Vy v nich najdete inspiraci.

V poslední době je mé nejoblíbenější místo kousek od osady Dřevce v Českém středohoří v lokátoru JO60WL.  Inspiroval jsem se dávným článkem Tomáš mobil Roudnice https://drive.cbdx.cz/archiv728.htm kde je toto pěkné místo popsáno. Nevím zda se zde ještě nachází ta restaurace, budova tam sice je ale spíše to vypadá jen jako rekreační objekt. Každopádně já jezdím poněku níže. Sice na nejvyšším místě silnice (asi v 610 m n. m. bod 3) se rozprostírá obrovská louka, která stoupá vzhůru až do nějakých 650  m n. m., ale tam nejezdím, je to moc na ráně. Bohužel celá oblast je v CHKO. Já jezdím na dvě louky níže směrem na Červený Újezd. Na jednu se jede z kopce  (cca 600 m n. m. bod 2) a je tedy s předokolkou dobře sjízdná za sucha (na silnici je ostrá hrana do kopce) a na druhou do kopce (cca 580 m n. m. bod 1), což v zimě  či po dešti alespoň ověří zda tam mohu vjet a nebude to klouzat. Zpět to jede samo. Z obou je výhled od  severozápadu k jihovýchodu tedy pro vysílání hlavní směry do Čech. Na obou se dá s autem schovat za křoví, které Vás uchrání před zraky aut zřídka jezdících po silnici. Pro mne v zimě z Prahy ideál, D8 a hlavní tah Lovosice - Most. Ostatní  silnice se taky udržují akorát ta mezi Dřevcema a Červeným Újezdem ne.

Loučka mezi Dřevcemi a Červeným Újezdem ta výše. Krávy se zde nepasou.

Loučka níže s větším výhledem.


Ve čtverci JO60VR, WQ, a VQ se poblíž Komáří vížky nachází v nadmořské výšce cca 780 m n. m. romantická vyhlídka která se jmenuje Sedmihůrská. Je z ní sice omezený výhled od západu k jihu, východ je kryt stromy a trochu i skalou. ale jinak velmi hezké místo. Jsou tu dva stolky s lavičkama, dřevěné zábradlí ke kterému lze přidělat stožár a pomocí plachty i vytvořit zázemí před deštěm. Musíte sem ale jen pěšky. Píši "jen" neb sem je zákaz vjezdu. Ale nedodržuje se. I když na silnici od Komáří vížky, pěkná asfaltka takřka po rovině, je závora, dle vyjetých stop kolem ní se vesele objíždí. Akorát, že se sem nevejdou dvě auta a u té Sedmihůrské vyhlídky není kde auto odstavit. Takže se musí pěšky z obrovského parkoviště pod Komáří vížkou a nebo rovnou zůstat zde.

Sedmihůrská vyhlídka ze silničky z Komáří vížky a vzdálená asi půlhodiny chůze.


Teď se přesuneme ku Praze, kde mám také několik míst snadno dostupných autem na poměrně odlehlých místech kde Vás nikdo nebo skoro nikdo neruší. Jedno je na nouzovém letišti pro ultralehká letadla poblíž středočeské obce Konojedy. a v lokátoru JN79KW. Zde se nacházíte v nadmořské výšce 423 metrů, což sice k poblíž ležícím vrcholům u Ondřejova přesahujících 500 metrů je o poznání méně, ale na východ je docela otevřená krajina a tak je předpoklad, že i na CB by zde šlo nějakých úspěchů dosáhnout. Až na místo vede asfaltová cesta, dále tu je velká asfaltová plocha. Povrch letiště je travnatý. Ze silnice sem není vidět.

Letištní plocha se nachází asi 500 metrů vpravo od obce Konojedy.

Výhled směr Praha tedy na západ.

Výhled směrem na východ.

Kousek odtud o jeden lokátorový čtverec na východ, tedy JN79LW je obec Krymlov. Z ní vede polní cesta k blízkému lesíku kde je nejvyšší bod 451 metrů, na mapě bod.  Zde vedle cesty je prostor, kde lze zaparkovat auto a popřípadě i vztyčit stožár. Stál jsem tam již dvakrát, kolem mne jezdili traktory místních farmářů a nic nenamítali. Na cestě je provoz jen v době růstu hub a případných polních pracích. V noci tu akorát sem tam štěkne pes.

Směr východ a sever.


Jedno z pěkných míst k vysílání se nachází u obce Ořech na samém okraji Prahy v lokátoru JO70DA. Jedná se o uměle navršenou haldu z hlíny, kamení, suti a bůhví čeho ještě, přivezené sem z pražských staveb. Vrchol haldy dosahuje 400 m n. m. a je odsud kruhový výhled, jak na Prahu tak směrem ke Karlštejnu, Mořině atd. Na haldu se musí jít pěšky, nejlépe z parkoviště u hřbitova, které je přímo pod ní. Vhodné tam lézti jen za sucha či mrazu. Materiál haldy ještě není pořádně zatravněn a tak je za mokra možnost si odnést i pár kilo bláta na botách. Na vrcholku je jakási stavba z vrtulí na kterou je možno usednout.

Výhled severovýchodním směrem na Prahu 5 a 4.

Výhled směrem severozápadním kde se nachází další halda u obce Chýně, která je ještě vyšší a lze nahoru vyjet autem


 

Jiná uměle navršená halda, řekněme spíše kopec, neb je parkově upraven se nachází u Koloděj na Praze 9 v lokátoru JO70HB. Ten dosahuje jen 300 m n. m. ale za to je na vrcholku lavice se stolkem a rozhledová tabule, ke které lze připevnit stožárek s anténou. Navíc ho mám je jeden kilometr z chajdy a tak ho občas navštívím jak s PMR tak i v FM poháru. A na těchto pásmech to tam chodí po celých Čechách. CB zatím nezkoušeno. Z parkoviště u hřbitova v Kolodějích, kde je i zastávka autobusu MHD, to je po asfaltové cestičce na vrchol asi 300 metrů.

Výhledy na východ.


 

Na toto místo se člověk dostane jen pokud má štěstí. Já jako člen Klubu přátel rozhleden ho měl a tak jsem letos (2019) mohl vystoupat na jednu ze zeměřících věží, které se nacházejí na území Čech. Tahle je na kopci Ládví nad stejnojmenou pražskou čtvrtí v lokátoru JO70FD. Zrovna to bylo v době, kdy byla na cestách Expedice Sicilia, takže jsem táhl i ručku na CB. Ale marně, uspokojilo mne akorát pár spojení PMR. Jinak je tam odsud hezký výhled, hlavně jižním směrem, takže se to vhodně doplňuje s vyhlídkou od Ďáblické hvězdárny, odkud je zase vidět pěkně od západu přes sever k východu. Bohužel je na věž přístup možný jen po vyjednání a ještě to dá práci. Protože vnitřek je již prohnilý a to jak žebříky tak i mezipatra. A navíc tam měli hnízdo sršni.

Z věže na východ.

Výhled na Ďáblice.

Výhled na jih.

Výhled od hvězdárny na východ. Odtud vyrážel K.H. Mácha na svou pouť krkonošskou.

Výhled od hvězdárny na severozápad.


Poslední dnešní místo které bych Vám rád představil je dřevěná Drtinova rozhledna na Besedné u Chotilska v lokátoru JN79ES.  20 metrů vysoká rozhledna je na kopci o výšce 499 m n. m.. Chodí se k ní pěšky, ale za určitých okolností k ní lze vyjet i osobním autem (s větší světlou výškou). Já jsem k ní jel na elektrokole, takže cesta byla velmi snadná. Rozhledna je jak píši dřevěná, bez jakýchkoliv antén a tudíž i bez elektřiny. Pod ní je velký plácek s přístřeškem , lavičkami a velkým ohništěm. Dle stop ( poházené odpadky ) bude hlavně v letních měsících hojně navštěvovaná a to i výše zmíněnými auty. Výhled je kruhový a majestátní. Na vstupních dveřích jsou petlice a nápis, že za nepříznivého počasí a v zimě může být uzavřena. Každopádně doporučuji k návštěvě pokud budete poblíž.


Přeji Vám hezké portejbly a pokud si z nabídky mých oblíbených a navštívených míst něco vyberete, tak ať se Vám tam daří.

Hezký den za Expedici Žába vám přeje Žán Braník Praha. 73.

Komentáře

postPřidat komentář

Nebyly přidány žádné komentáře.