CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

Orlov - Třemošná JN 69 XQ

Kategorie: Popisy rozhleden a kopců, Archiv, Všechny články
Orlov - Třemošná JN 69 XQ

25.10.2010 23:10:12 - Žán Bráník - Popisy rozhleden a kopců - Vzpomínka na houby

Když bylo hledáno nějaké nové místo pro sběr hub, bylo vzpomenuto i na vojenský prostor Brdy a na některé jeho o víkendech zpřístupněné části. Tím padla i volba navštívit kopec Třemošná, v lokátoru JN69XQ, s nadmořskou výškou 778 m. n. m., který se tyčí nad vesnicí Orlov u Příbrami.
Průzkum byl zaměřen nejen na výskyt hub, ale i na případnou možnost využít tohoto kopce k vysílání. Oboje dopadlo na výbornou. Kopec, ač porostlý stromy a bez výhledu, má na vrcholku plochu, kde je možno postavit jak stan, tak anténu. I autem by tam šlo dojet a nemuselo by být terenní. Akorát co by na to řekli ti vojáci... Také po stránce hub zavládla naprostá spokojenost. I množství borůvek se našlo. Výstup od parkoviště v Orlově, ano je tam parkoviště v 650 m. n. m., bohužel na západ stíněné kopcem Třemošná. To nevím co by to udělalo se signálem. Tak z tohoto parkoviště je to na Třemošnou asi 1 km zprvu pozvolného, pak ostrého výstupu s převýšením 128 metrů.

 


mapa.jpg: Pokud se ti obrázek nezobrazí klikni pravým tlačítkem myši na nějaké místo v obrázku a vyber ZOBRAZIT OBRÁZEK

 

Když dojedeme do horní části Orlova na parkoviště, jsme zhruba v místech jak je na mapě napsáno "Hrušeň obecná". Je-li tam hrušeň nevím, ale je tam altánek kam se lze schovat před nepřízní počasí. Na toto parkoviště jezdí z Příbrami MHD linka 5, která jede od autobusového i vlakového nádraží. V sobotu a neděli sem nejede.

 

parkoviste.JPG: Pokud se ti obrázek nezobrazí klikni pravým tlačítkem myši na nějaké místo v obrázku a vyber ZOBRAZIT OBRÁZEK

 

Toto je to parkoviště s altánkem. Čeká jen na vyzkoušení při nějaké té akci na CB, nebo snad dokonce v CB lize? Až napadne sníh, zde by to mohlo být, díky MHD protaženo.
Je zde i východiště značených cest na Třemošnou a jinam.

 

rozhledna_orlov.JPG: Pokud se ti obrázek nezobrazí klikni pravým tlačítkem myši na nějaké místo v obrázku a vyber ZOBRAZIT OBRÁZEK

 

Kousíček cesty od parkoviště na jih, je na pokraji lesa tato minirozhledna, ze které lze shlédnout část krajiny středních Čech. A lze ji také použít třeba v CB akci Rozhledny 2011. Už se to zase blíží.

 

vojaci.JPG: Pokud se ti obrázek nezobrazí klikni pravým tlačítkem myši na nějaké místo v obrázku a vyber ZOBRAZIT OBRÁZEK

 

Takovýto obrázek Vás přivítá při vstupu do lesa. Od po do pá se tam chodí s větším nádechem vzrušení taky. Dopadová plocha je dál.

 

vrcholek_tremosne.JPG: Pokud se ti obrázek nezobrazí klikni pravým tlačítkem myši na nějaké místo v obrázku a vyber ZOBRAZIT OBRÁZEK

 

Vrcholek Třemošné je ozdoben pyramidou kamení tvořící ohniště a triangulanční tyčí s vrcholovou knihou. Výhledy z vrcholu nejsou žádné. Jak je to z výhledy radiovými, nevím nikdo se mi neozval. Zkoušeno CB, PMR, sdílené kmitočty (170, 80, 448 MHz)

 

vyhled_z_tremosne.JPG: Pokud se ti obrázek nezobrazí klikni pravým tlačítkem myši na nějaké místo v obrázku a vyber ZOBRAZIT OBRÁZEK

 

Výhledy z Třemošné jsou jen dílčí, několika průseky. Zde směrem ven, z vojenského prostoru, směrem na východ.

 

vyhled_z_tremosne2.JPG: Pokud se ti obrázek nezobrazí klikni pravým tlačítkem myši na nějaké místo v obrázku a vyber ZOBRAZIT OBRÁZEK

 

A nebo do prostoru, zde na vodní nádrž Obecnice a Brda. Směrem do prostoru se na svazích Třemošné intezivně těží dřevo a tak výhled bude v brzké době možná lepší.

 

kazatelna.JPG: Pokud se ti obrázek nezobrazí klikni pravým tlačítkem myši na nějaké místo v obrázku a vyber ZOBRAZIT OBRÁZEK

 

Lepší výhled mimo vojenský prostor lze nalézt na vyhlídkové skále Kazatelna, na který se dostanete při sestupu z vrcholku Třemošné.

 

domecek_s_knihou.JPG: Pokud se ti obrázek nezobrazí klikni pravým tlačítkem myši na nějaké místo v obrázku a vyber ZOBRAZIT OBRÁZEK

 

Na vyhlídce Kazatelna naleznete i tento domeček, který v sobě ukrývá vrcholovou knihu.

 

vyhled_s_kazatelny.JPG: Pokud se ti obrázek nezobrazí klikni pravým tlačítkem myši na nějaké místo v obrázku a vyber ZOBRAZIT OBRÁZEK

 

Výhled z Kazatelny je znatelně lepší než z Třemošné, ale i zde začíná příroda pomalu zatahovat oponu. Takže si pospěšte, chcete-li něco vidět.

 

houby.JPG: Pokud se ti obrázek nezobrazí klikni pravým tlačítkem myši na nějaké místo v obrázku a vyber ZOBRAZIT OBRÁZEK

 

Houbařský výlet s vysílačkou splnil mé očekávání. Našel jsem plno hub, nový kopec na možný portejbl a to jak pěšky, tak autem. Prostě paráda. 
Mějte se pěkně, zazimujte dobře nepotřebné CB náčiní, aby na jaře v roce příštím, jste mohli vyrazit na CB akce v plné parádě. Ti co zazimovávat nebudou, na ty se budu těšit buď za kamny na portejblu, nebo doma u topení. 
Na slyšenou, Žán Braník, 73. :-)

 

Diskuse pod článkem:

 

[15116] Orlov - Třemošná JN 69 XQ Hagi Dejvice 27.10.2010 14:36:15
 

Pekne fotky z Brd.
Na Tremosne jsem parkrat byl, PMR spojeni na Sumavu, CB ruzne po Cechach - Krusne, Orlicke, 2m taky po Cechach a na Vysocinu.
Jen je pro CB souteze nesikovne, ze ten oficialni povoleny vstup je od 7 do 21 hodin.

 » [15136] Re:Orlov - Třemošná JN 69 XQ Žán Braník 28.10.2010 12:20:58
  :Ahoj Hagi, já bych tu otevírací dobu nebral zas tak vážně. Podle ohniště na vrcholku Třemošné, bych se nedivil, kdyby to byl nějaký camp, některé z trampských osad. Stačí si přečíst některé články o újezdu Brdy a z nich plyne, že o víkendech proudí přes vnitřek vojenského újezdu celá procesí pěšáků a cyklistů. Bez povolení. Takže co teprve zde, kam se může... V nejhorším případě bych se pokusil prostřílet na svobodu! :-)

 

Odkaz na originál článku