CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

Ako nám Medard zmenil plány

Kategorie: Všechny články
Ako nám Medard zmenil plány

Isto poznáte slovenské príslovie "Medardova kvapka 40 dní kvapká". Tento rok na Slovensku nielen že kvapká, ale leje poriadne a dokonale ovplyvňuje CB súťaže. Počas EBH sme zmokli na Skalke a tak plány a odhodlanie spraviť dobrý výsledok a pekný denník počas Fair Play CB závodu bolo veľké. Ale...

… všetko bolo nakoniec inak.

Kedysi na jar sme premýšľali, že letné štarty pojmeme turisticky s vysokých kopcov v okolí. Plán bol v júni navštíviť Vtáčnik JN98HO.  No keď celý týždeň pred FP závodom denne lialo, nechceli sme riskovať že nás odplaví z kopca.

V sobotu ráno to vyzeralo nádejne, nepršalo.

sobota 8:00h - zdroj Slovenský hydrometeorologický ústav - www.shmu.sk

O pol druhej popoludní som v CB skupine na Messengeri písal: “V Partizánskom a okolí leje, tiež zvažujeme, či a kam vylezieme.” Okrem toho som mieril do Prievidze a cesta bola plná vody. Erixon však argumentoval, že to podvečer prestane a bude sucho. Nechcelo sa mi… O pol siedmej večer sucho nebolo, ani pršať neprestalo, ba dokonca, keď Erixon sadal do auta, lialo, ako by som stál priamo pod nejakým vodopádom. Ale vyrazili sme.

Sobota 18:00h - zdroj Slovenský hydrometeorologický ústav - www.shmu.sk

Na lúky pod kótu Stráž sme sa ani nepokúšali vyjsť, zvolili sme istotu štrkovej cesty okolo Chaty Mešter a zakotvili vo výške 660 m. Veľa nádejí sme si nedávali, ale aspoň sme chceli rozdať body tým, ktorí sa prihlásili do nového Fair Play CB závodu.

Antému našťastie staviame len za mierneho mrholenia. Tentokrát stačia dva gumené popruhy na uchytenie stožiara o nejaký plot. Rýchlo do auta a popripájať ostatnú techniku.

Black Pirate Black Pirate uchytený o plot.

pracovisko Vysielacie pracovisko na palubovke auta

Hlasový dávač vyzvy - home made by Erixon

Prvý hlas, ktorý zo stanice počujeme, je Cyro Zvolen – exp. Mafia portejbluje na Tanečkovom kopci na Kráľovej. Výmena povinných údajov a už aj skenujeme pásmo ďalej. Len o jeden kanál vyššie počujeme: “…a je to lokátor KN08RP”. Okamžite lovíme v pamäti, kde to je a ťukáme do mobilnej aplikácie lokátor na zistenie vzdialenosti. Kótu Rákoš a expedíciu Svište sme v takejto sile ešte nikdy nepočuli. Report 42 dával šancu na spojenie. Bleky však zmizol z reproduktora tak rýchlo, ako sa objavil. Nevadí, hovoríme si, nájdeme ho neskôr.

Vonku striedavo prší a neprší, sem tam zafúka vietor tak, že cez zarosené okno kontrolujeme, či anténa ešte stojí.

Mokré zvonka, zarosené zvnútra

Za prvú hodinku máme 18 spojení. Smejeme sa, že obligátnych 20 dáme o chvíľu a balíme. Prvým viac ako 100-kilometrovým spojením je Mates Brno, ktorý bivakuje pod celtou v pohorí Chřiby medzi Brnom a Zlínom. Ďalšie stovky pridávame pri spojení s exp. Bosorky (160km), Vladimír Hlinsko /p Lipina (111 km) a s odretými ušami aj exp. Dunajec (125 km). Darí sa spraviť aj jeden DX – brejkuje na nás Nikolas (Srb vysielajúci z Holandska). Keď si vypýtal “City name please” tak mu vangličtine odpovedám: “stredozápadné Slovensko , mesto Partizánske”. Jeho odpoveď nás však dorazila – peknou slovenčinou odpovedal, že Partizánske a Slovensko veľmi dobre pozná. Pridávame tak do denníka 1061 km.

Hlasový dávač dáva výzvu, my medzitým môžeme žuvať cukríky :-)

Posledným spojením v denníku je Peter – Mladá Vrana Nitra, ktorého na CB pásme sme nepočuli už veľmi dlho a chystáme sa baliť. Zrazu opäť narazíme na exp. Svište. Volám telefónom Strašidlovi Košice, aby nám s Blekym dohodol kanál. Bohužiaľ, kým my ho počujeme veľmi dobre a máme všetky údaje zapísané, on iba raz prečítal našu volačku a nič iné.

Dilema:
Zapísať takéto spojenie do denníka pre Slovenskú portejblovú ligu? Kontroluje to niekto? Bolo by toto spojenie platné a body započítané? Pozeral som aj propozície, ale nič také ako krížová kontrola sa v nich neuvádza. Asi to bude len na férovosti operátorov…

O 21:45 definitívne vypíname stanicu a ostávame na príjme len na mobilke. Cestou domov ešte pozdravíme Miša Brezno na Skalke a na tento mesiac nám stačilo. Večer som doma všetko nahodil do denníka a čuduj sa svete, aj s tým DXom to je 2.867 km. Na to, že sa nám nejako nechcelo ísť, celkom slušný denník.

A ako sa darilo vám?

Erixon a Marconi Partizánske
exp. Baťovan

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Nemáte oprávnění přidávat příspěvky.

Marconi Partizánske CL-83
odpovědět citovat
Vašku, Honzo
Kluci, ja som v tomto prípade nehovoril o propoziciach Fair Play zavodu, ten sme absolvovali len ako nesutazna stanica a rozdavali sme chvilu body sutaziacim. DX sme spravili len jeden.
Moja otazka je skôr smerovaná k tomuto: ja mam od protistanice zapísané vsetky udaje - reporty, volacku ,qth, lokator, ale protistanica okrem mojej volacky nema nic. Mozem si zaketo qso zapisat do dennika, ktory posielam do ligy?
Venca Chotěšov CL-39
citovat
No to je otázka !! Mnohokrát se mi stalo, že jsem měl tyto pochybnosti. V silném rušení to neni žádná zvláštnost. Dokonce jsem veřejně pochyboval i v komentáři ke svému vlastnímu deníku při QSO se Slovenskou stanicí, která mi asi o 2 dny později potvrdila, že vše bylo OK. Spojení jsem ale do deníku stejně napsal protože jsem měl pocit že to bylo OK. Domnívám se že i v tomto případě je to OK, když QSO do deníku zapíšeš. Nejedná se o vymyšlené QSO, jedná se o faktickou stanici, která s tebou komunikovala za obtížných podmínek a tedy jen ona stanice má právo toto QSO zpochybnit na základě zveřejněného deníku.

Venca CL-39
Venca Chotěšov CL-39
odpovědět citovat
Tak v tom případě, že se počítají i QSO mimo hranice obou republik pak je to samozřejmě obrovské Fópa. Ale je pravdou, že v propozicích se nic o tom nehovoří. Nebo-li z běžných soutěží jsme zblblí , že se QSO dělají jen v rámci obou republik a tak jako propozice byly pro mne nejasné při prvním čtení ohledně zdroje, tak v tomto případě je to úplně stejné i u QSO do zahraničí. Pokud se to dalo pak jsem naprosto dobrovolně zahodil asi tak cca 50 QSO kamkoliv po Evropě. 3 3 Co naděláš nic !! Asi to, že buďto se musíš ptát na každou nejasnost, a nebo se musí v propozicích důkladně objasnit všechno co se vymyká běžným praktikám. No pořadateli určitě nic vytknout nelze. Možná ho jen požádat o větší otevřenost v konstrukci podmínek soutěže. Teď je již stejně pozdě a i tak to byl dobrej relax.

Venca CL-39
Honza Zlín
odpovědět citovat
To se počítá i spojení mimo ČR a SR ? Jestli ano, tak mě jebne, nasekal jsem jich pár ale nezapisoval... 6