CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

 

Bylo spuštěno přihlašování na VČS, uzávěrka je 19.4.2024. Článek k VČS je taktéž vydán. Těšíme se na všechny!

Antény...

Kategorie: Všechny články, Archiv, Technika
Antény...Antény... 8.9.2009 19:41:03 - Tomáš Roudnice CL-31 - Tomáš Roudnice Antény a zejména HB9CV...

Vzhledem k tomu, že původní web CB klubu CL pomalu končí, rozhodl jsem se některé články převést na https://cbdx.cz/.

Nicméně, mějte trpělivost, na každého dojde.

Bohužel ale není v mé moci dodržet úpravu jednotlivých článků. Nový redakční systém neumožňuje totéž, co starý. Takže jen prosté CtrlC a CtrlV. Články budou mít v záhlaví vždy ikonu ARCHIV s příslušným rokem. Přesto se budu snažit, aby to bylo srozumitelné včetně případných komentářů. Některá fota ale nevyjdou nejlíp.

Zároveň upozorňuji, že některé odkazy použité v přesunutých článcích už nemusí fungovat.


Je všeobecně známo, že tuto anténu používám již drahně let, takže jsem obdržel mnoho dotazů na téma HB9CV. Od požadavků na rozměry po rady při konstrukci. Většinu tazatelů jsem musel zklamat, neboť můj kousek pochází z vývojové dílny Míry Vědomice CL37 a vzhledem k tomu, že mě maximálně vyhovuje jsem se o nějaké detaily nezajímal. Nevím jak je dlouhá, jak je široká, ale vím jak funguje. A proto nehodlám nijak zvlášť o jejích vlastnostech polemizovat. Nechci tady generalizovat, jde o můj vlastní názor po několika letech používání. Ale, protože se zájemci o tuto anténu objevují furt, letos v Holicích jich bylo zase pár, dám v plénum to, co vím a co se dá lehce vyhledat na netu.

 

Poslední telefonát jsem měl v neděli:
„Pošli mě rozměry na HáBéčko …“
„Nepošlu.“
„Proč?"
„Já jsem to nestavěl a ani nikdy neměřil …. „
No tak to položil s patřičným komentářem …..


V prvé řadě se musím vrátit do svého „pravěku“ působení na CB a k tomu, jak jsem se k HB9CV dopracoval. Na sklonku roku 2000 jsem se naučil, jak vzít do ruky majk a zjistil, že „metry dělaj kilometry“. Tady začalo mé pátrání v oblasti antén. Neboť jsem vyslechl různé odborné komentáře na toto téma a já zvýšil pozornost. Nutno podotknout, že v té době jsem na Š120 vozil magnetku neznámé provenience a dnes vím, že i pochybných parametrů. V krátké době jsem se stal majitelem Boomeranga, kterého jsem využíval na balkoně při místním „kolečku“.

V této době jsem navštívil i setkání na Klokočné, kde jsem hledal anténu, kterou bych nahradil magnetku. Tehdá mě tam fa Allamat nabízela různá monstra připomínající sběrače z trolejí. Já, coby blbec neznalý problematiky, jsem měl pouze jedno kriterium pro svoji novou anténu. Bydlíc v lokalitě silně obsazené minoritní většinou nepřizpůsobivých občanů jsem požadoval, aby se demontovaný zářič antény vešel na odkládací plochu u zadního okna Š120. S jistým pohrdáním prodejce jsem odcházel jako majitel President Indiana, nutno podotknout, že za exkluzivní cenu. Když jsem provrtal střechu a namontoval anténu, zjistil jsem, že to bylo jedno z klíčových rozhodnutí mého života.


Do dnešní doby ji používám už na třetím autě a nic jiného nechci! Monstra délek 150-180 cm s cívkami a dolaďovacími kroužky mě nezlákají! Nebudu vypočítávat exkluzivní spojení, bývá to věc náhody, ale 988 km na Radegasty v Albánii nebo 628 km na Luba Trebišov bylo odrazem. Ale 299 km na Tygra na Javorině bylo na přímo a reporty byly jak na GSM. A nebylo to jednou, zkoušeli jsme třeba i m/m Říp-Javorina a taky to šlo!
V té době jsem provozoval nesmělé portable na zmíněný Boomerang, měl jsem na zahrádce trn, na něj přišla trubka cca 1m a na ní byl Boomerang. Skvělý, chodilo to jako z praku, naučil jsem se v té době jezdit do Krušnejch hor a navíc v té době bylo pásmo hodně živé.

I zatoužil jsem po lepší stanici a vyhlédl si Elix Giant. Naskytl se dobrý inzerát, dohoda byla rychlá, neboť jsem po něm toužil. Při převzetí nastaly drobné komplikace, prodávající požadoval za smluvenou cenu převzetí kompletního zařízení, tedy stanice, zdroje, kabelu a antény. A tu měl ještě na střeše. Nechtěl a nemohl jsem se moc zdržovat, jel jsem si pro ten zázrak 200 km a čekala mě cesta zpátky, nicméně mě bylo rezolutně řečeno „všechno nebo nic“. Tak jsem to přetrpěl a stal se majitelem kompletní CB výbavy.

Giant mě nadchnul, jak jinak že, zbytek jsem považoval za zbytečnej šrot. Asi po měsíci jsem sebou vzal na kopeček i tu pochybnou půlku, uvázal ji na zábradlí na Komáří hůrce a nestačil zírat! Proti Boomerangu to bylo jako když kopete krajskej přebor a první ligu! Hned jsem pořídil 10m stožár a začal si užívat života. Ještě jsem ji drobně vylepšil pomocí tří drátěných λ/2 protiváh, využitých jako kotvení.

Horní kotvení je ta drátěná protiváha PK1 λ/2 prodloužená bavlněnou šňůrou, dolní jen bavlněná šňůra. Tento systém lehce přežije i vítr 110 km/hod. Vyzkoušeno v praxi. Tohle je jen 60 km/hod na Šibenickém vrchu.

V té době jsme začali organizovat expedici Říp 2002, non stop portable 100 hodin. Tam každý přivezl „co dům dal“ a já tam poprvé viděl HB9CV, tedy na CB. Zkušenosti s tímto typem antény jsem měl již z roku 1979 z příjmu TV ARD z Ochsenkopfu na 180 km. Když zamrznuly Nechranice, chodilo to i v barvě. Přestože podmínky na Řípu byly sakra nepříznivé, celá soustava byla pod úrovní stromů, tenhle přístroj mě nadchnul. Jednoduchý, lehký, skladný, vykoumaná konstrukce ….

Tady musím lehce odbočit a uvést souvislosti. Pátral jsem na mnoha webech a s tím, co vím si troufám tvrdit, že první HB9CV na CB vytvořil Jirka pod Mostkou Litoměřice (†). S tímto aparátem se zúčatnil RKL Contestu a v roce 1997, 99 obsadil druhá místa, v roce 1998 dokonce první místo. Tím dal popud k určité „anténařské“ aktivitě nejen na „rodné hroudě“ pod Řípem. V té pokračuje zdárně Míra Vědomice CL37 za vydatné teoretické pomoci Vlasty Záluží CL40. Tady vzniklo několik typů HB9CV, 2xHB9CV, CB Quad, Logaritmickoperiodická CB anténa a jiné.

Logopéro na Pancíři ....

Protože jsem založením pragmatik, tady nastalo dilema. Věřím, že podobné problémy řeší i mnozí další. Bez směrovky to nepůjde, ale jakou …. Nastalo teoretické porovnávání. Dostupné, ale drahé 3el Yagi jsou sakra rozměrné, váží jednou tolik, co HB9CV. Věděl jsem, že pár úspěšných expedic používá Yagi a dost si je pochvaluje. A i výsledky nasvědčovaly, že to je správná volba. Pak jsem v okolí zaregistroval několik 3el Yagi které se nepodařilo „rozchodit“ a moje sympatie se přesunuly jinam. Ono zvedat na 10m stožáru 2 kg HB9CV nebo 5 kg 3el Yagi je fakt rozdíl. Pokud je vás více jak 3 v expedici, může to být sranda, ale jezdím sám z toho důvodu, že vynadám sobě, když je nějakej zádrhel. A proto mě docela lákala ta HB9CV. Míra Vědomice mě nabídl vývojový typ č. 3 a já neváhnul a šel po něm. V této době se též zjistilo, že kovový stožár přerušovaný izolačními přechody je pro tento typ antény nepoužitelný. Náhodou jsem sehnal 2 ks 4 m bambusu tloušťky cca 55mm a to bylo jiný kafe! Pokud nevodivý stožár je delší než spodní část prvků HB9CV jsou hodnoty PSV značně stabilní. (Pozor, bavíme se o době, kdy o nějakých anténích analyzerech nebylo slechu, natož vidu!)

A teď k vlastnímu HB9CV. Z různých konců světa se u mě shromáždilo množství „zaručených návodů“ na jeho stavbu. Nehodlám posuzovat kvalitu nebo autentičnost jednotlivých pramenů, pouze jsem seřadil do tabulky vše, co mám o HB9CV. Zatím jsem to nikdy nestavěl a co si kdo z toho vybere jako návod, je jeho věc.

Rozměry HB9CV dle jednotlivých podkladů, nutno brát v potaz, že se jedná o výpočty pro 75 Ω. Jediný pramen, kde jsem objevil transformaci na 50 Ω, pomocí kapacity, je v K. Rothammel - Antennenbuch. Pravda, na některých webech .ru lze objevit stejné řešení, zejména pro 2, 6, 10, 15m bandy. Podobně třeba http://www.ureparla.org/Cacharreo/La%20antena%20HB%209%20CV.pdf doporučuje 170 pF. Podle http://www.mydarc.de/dk4qt/basteln/hb9cv/hb9cv%2015m%20u%2010m.pdf zas vychází něco přes 60 pF. Podobně to vychází u http://bg6ado.googlepages.com/HB9CV.pdf.

Použití menších průměrů direktoru a reflektoru řeší Rothammel navýšením délky o 0,02 λ.

Poměrně méně známou skutečností je, že všechny prvky antény jsou v jedné ose. HB9CV které jsem viděl, včetně té mojí, mají gama vedení do strany. Správně by mělo být vše v zákrytu.

Pozor! U položek 1-3 jsou všechny rozměry vztaženy k λ/2 mimo V, S1, D1 a D2, které jsou vztaženy k λ!

Jak je vidět, pramenů ke stavbě je poměrně dost, asi je jen otázkou důvěry, který si vybrat.

Koluje tady prográmek HB9CV.exe v češtině, jeho výsledky jsou v řádcích 5 a 6 pro uvedené kanály.

Podobně lze najít program pro výpočet na http://radio-foto.net/radio/hb9cw.php

V poslední době jsem objevil zajímavou stránku http://www.pisica.de/downloads/dos/dos.php od Erwin Kleitsch (DF2SKE), kde je free ke stažení dost zajímavých prográmků na výpočty.(HB9CV, HB9RU, Quad). Zejména výpočet na HB9CV (opět HB9CV.exe) je zajímavý, neboť má dvě varianty. Jednu pro kovové ráhno, druhou pro ráhno z izolantu. To by mohlo být námětem pro experimentátory na PMR, kde vzhledem k rozměrům, lze izolant jako nosný prvek použít.

Velmi poučný je i článek http://www.ok2kkw.com/hb9cv/hb9cv_1969.htm, včetně vyzařovacích diagramů. Jde o překlad instrukční příručky Rudolfa Baumgartnera, HB9CV.


Dodatky a praktické zkušenosti

Každému zájemci o tuto anténu doporučuji prostudovat sérii článků Ládi Forum počínaje http://www.cbdx.cz/clanek928-hb9cv-1.htm a následující pokračování této tématiky. Některé grafy, ač modelované, jsou velmi poučné. Osobně, tedy z praxe, mě tu dvakrát nesedí předozadní poměr. O tom u svého HB9CV nemám nejlepší mínění. Nebudu tady komentovat některé portejbly, kdy se mě podařilo i celou noc vysílat omylem na „pr..l“ a vesele jsem z Krušných hor dělal Slovensko. Jen mě bylo trochu divný, že je na půlku mám taky docela dobře. Po rozbřesku to bylo docela jasný ….
Když mě z Prahy dávaj 46, jdu se podívat nahoru, co je ….

Klady:
Lehká, jednoduchá, skadná
Proti 3el Yagi váží méně než polovinu, sestavení je díky konstrukci od CL37 sranda, v rozloženém stavu ji lze i přehlédnout. Není třeba nějakého masívního stožáru.
Dostatečně účinná
Proti mé velmi slušné půlce minimálně 2S.
Není až tak „ostrá“
Namířena na 126° na Velkou Javorinu vesele veme na 200 km lepší stanice na 160°, třeba Budějovice. Na Dlouhý Louce s ní točím jen na Liberec nebo Karlovy Vary. Pohoděnka.
Směrovost
Mnozí se domnívají, že hlavní předností je „vyčuchání“ směru na protistanici. Nikolivěk, osobně si myslím, že hlavní předností je „odstínění“ rušící stanice, přestože nejsem nasměrován přesně na protistanici.
Blbovzdornost
Už jsem pár HáBéček viděl, už se mě podařilo i pár karambolů s tím mým a pokládám ho za blbuvzdorné, neboť jsem se přesvědčil, že vám toho dokáže dost „odpustit“, včetně toho, že zakopnete a upadnete s patřičnými následky do rozložené antény.

Zápory:
Šroubky
Spoje propojovacího vedení je realizováno dvěma šroubky M3, v trávě nebo sněhu tu matičku už nenajdete, manipulace s nimi při –6°C je opravdu zábava …. Stabilně jich vozím asi 20. V roce 2008 jsem neztratil ani jednu matičku, v roce 2007 nejméně 15.
Stožár
Jak už jsem uvedl, v prvopočátcích se tu experimentovalo s kovovými stožáry oddělenými izolačními spojkami. Fakt je, že to nějak fungovalo, nicméně v momentě, kdy použijete poslední díl stožáru z izolantu, je vyhráno. Musí být ovšem delší než půlka nejdelšího prvku. Svým způsobem je část stožáru z izolantu limitujícím prvkem pro stavbu této antény.
Stahovací pásky – hadicové spony
Kvalita tohoto spotřebního zboží na našem trhu je nevalná. Plné spony dost špatně přiléhají k trubkám a navíc velmi lehce strhnete tu vylisovanou šroubovici. Žebříčkové sponky velmi dobře přiléhají, ovšem mají chatrnou kvalitu šroubů, nehledě na idiotský rozměr hlavy v palcích, tuším 3/16. Vozím jich furt pro sichr asi 15. Mimochodem, samořezné šroubky nedoporučuji ani na stabil na jákékoliv anténěl, vítr s tím ve chvíli udělá své …

Spojům je nutno věnovat náležitou pozornost. Pokud vám ve spánku spadne na střechu auta jeden spodní prvek, to je probuzení! Nebo, když vám po ránu PSV vykazuje podivné hodnoty, tak holt použijete matcher. Při první cestě „s pískem“ zjistíte, že spodní prvek je zabodnutej vedle pravýho předního kola. Tak nevím, jak bych dopadl, kdyby se přede mnou zapíchl při „ranním rozhlížení se po krajině“.

Tady je taky velmi dobře vidět můj „rotátor“, ručka od vrtačky, stáhnete okénko a otočíte…. Ten zapíchnutej prvek patří nahoru.

Před časem mě taky opruzovala část e. Marco Polo, dnes již členové CL klubu, Brčo s Kasem, ohledně nějaké směrovky. Chlapci nějak nebyli spokojeni se svojí 3el Yagi. Prostě prohlásili, že je na p…. a už s ní nechtěj nic mít. Tak jsem se uvolil a šel tu svoji HB9CV nafotit. Chtěli znát konstrukční detaily. Tak jsem to vyndal z garáže a nafotil.

Tady jsem to z nějakýho divnýho popudu nafotil opřený o vrata garáže. Po odeslání fota na SVK následovala docela zábavná diskuze:
„A toto je čo?“
„HB9CV.“
„A to je kompletné?“
„Hej.“
„Nie je možné …..“
„Ale je, váží to 2,4 kg a když zblbneš nějakýho chalana ze 4. třídy, tak ti to v pohodě vynese, kam budeš potřebovat.“
„Aj, do p….“

Pak se chlapci ale nechali uvrtat na jiný druh směrovky, ale fotky jsem na štěstí nevyhodil, takže tady jsou.

Detail PLka.

Detail PLka, rozříznutá trubička zároveň slouží ke kontrole, kam až zasunout prvky.

Nahoře konec gama vedení do kterého přijde další prvek. Dole konec gama vedení pro propojovací vedení.

Znovu gama vedení.

Na prvcích mám pomocí samolepící folie vyznačenu délku zasunutí prvků.

Detail propojovacího vedení a PLka.

No, že si HB9CV nechá ledacos líbit je vidět na portejblu Tanečnice. Protože tam bylo málo místa, tak jsem to opřel do smrku a protože to bylo opřený, tak jsem to ani nekotvil. A furt to dávalo proti půlce ty 2S!

Druhý příklad „blbovzdornosti“ je zachycen u jedné nejmenované renomované expedice …
Na dotaz, proč je tam ten šroubovák jsem dostal lakonickou odpověď: „Protože nám někdo ukradl ten hřebík, co tam patří ...."

Pro případné zájemce o stavbu ještě dvě upozornění. Není hliník jako hliník, v každém případě je potřeba pořídit „tvrdší“ materiál, originál dural je na našem trhu prakticky nedostupný a asi finančně i neúnosný. A rozhodně nenakupovat v OBI a podobně. Radši vyhledat firmy, které se prodejem Al profilů zabývají jako nosným programem. Pár jich existuje.
Ovšem nesmíte narazit jako já na bejvalou prodavačku zeleniny, která je nyní „obchodní referentkou“ jedné firmy prodávající Al sortiment.
Naše korespondence:
„Ve své nabídce máte Al trubky 10x1 a 8x1, můžete mě prosím sdělit, zda trubka 8x1 jde zastrčit do trubky 10x1? S pozdravem atd …..“
(Jedenoduchý dotaz na toleranci rozměrů ….)
Odpověď příslušné „obchodní referentky“:
„To nevím, bylo by nejlepší, kdyby jste si to přijel vyzkoušet.“ Bez pozdravu, ale s podpisem.
I nelenil jsem, zadal jsem si trasu a dozvěděl se, že by mě tato informace „stála“ tam a zpět 560 km. A protože jsem nejen nervózní řidič, ale i zákazník, zejména v době našeho rozvinutého kapitalizmu, napsal jsem příslušnou odpověď. Vzhledem k tomu, že mnozí čtou tento web i v pracovní době, tedy před 22-tou, ponechám obsah mojí odpovědi jako obchodní tajemství.
Předpokládám, že s vývojem trhu a současnou krizí ta dáma je už na podpoře nebo zametá dvůr firmy. Pokud ne, přeji pěkné pořízení při nákupu hliníku na jižní Moravě.


Tohle mě nedá, abych se nezmínil o opačném případu, který jsem zažil on line. Je z trochu jiné oblasti, nicméně věřím, že někoho může zajímat. Když mě brácha odvážel před časem z FN Motol, prohlásil, že to musíme vzít přes Slaný. Že tam prej je firma na repasi akubloků pro vysílačky. V jeho letecké Delcom to už „chcíplo“. Cestou volám Lucifera ME, kterej v té lokalitě polehává v zaměstnání a ten nás navádí. Nacházíme dle rad firmu http://www.battex.cz/ a brácha tam vyráží s akublokem. Asi po třech minutách se vrací bez akubloku a já pozoruji, že je nějakej vedle. Nastartuje, vyráží a praví: „Jedeme na oběd, mám si přijít za hodinu.“ Dáváme si gáblík Na Střelnici, po nemocniční stravě jsem unešen a za 55 minut jsme opět ve firmě.
Po pár minutách nasedá brácha do auta se slovy: „Tak takhle si představuju kapitalizmus.“ Suma sumárum, 10 ks průmyslových AA 1,2V/2400mAh NiMH svařenejch do opravdu atypického akubloku během hodinky za 1080 Kč vč. DPH je velmi slušný.


Ale zpátky k anténám, věřím tomu, že jsou směrovky i lepších parametrů než HB9CV. Osobně má však tento typ antény pro mě několik půvabů. Je to skladný, jednoduchý, lehký, dostatečně směrový. Poměry jako náklady, výkon, vynaložená energie na stavbu a skládání jsou bezvadný. A spadlo mě to jen jednou, při větru 100 km/hod, a to jen díky nešťastné shodě náhod.

Na http://www.youtube.com/watch?v=pip1r0pM6_8 je všechno dokonce v obrázcích.

Komu naopak nevyhovuje poměrně široký lalok vyzařování, může zvolit systém 2xHB9CV /v ČR jsou dva kousky/ nebo upravit diagram přidáním dvou prvků.

Takže přeji zdar anténářskému úsilí ....

Tomáš mobil Roudnice CL31 

Komentáře

postPřidat komentář

Nebyly přidány žádné komentáře.