CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Kontrolní stanice pro LPD 2024: JO60LJ Klínovec, JN88UU Velká Javořina, JN89DN Karasín a JO70QR Hvězda.

 

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

Deník naposledy …

Kategorie: Všechny články, Návody a postupy
Deník naposledy …

Poslední instrukce jak a co s Deníkem Cl6 …

Při přechodu na nový web nastaly drobné změny. Nikoliv v Deníku samém, ale třeba v Bance deníků. O způsobu zápisu do Deníku toho bylo napsáno dost, existují i bezvadný prezentace od Fousáče, nicméně „ říkám jim to pořád, ale všechno marný, všechno marný“. Takže poslední názorné ukázky, pak už na to kašlu.

Nejprve něco k DataBázím. Po devíti letech co je udržuji jsem zjistil, že mnozí, ač zkušení a protřelí, netuší co na co je a jak to funguje.

DataBáze volaček - http://www.cbdx.cz/denikcl6/add/denikview.php?vol

Takže první strana DB volaček. Tlačítko „Přidat novou volačku“ je v podstatě zbytečné. Při jeho použití vám to nabídne možnost zařadit novou volačku po vyplnění formuláře.Praxe je však taková, že každý, kdo se o DB dozví, chce být zařazen. Tak to nefunguje. Obratem ode mě dostane následující sdělení:

Zařazení do DB volaček podléhá určitým pravidlům. Viz https://drive.cbdx.cz/archiv2146.htm nebo https://drive.cbdx.cz/archiv2130.htm. Je tam vysvětleno, že volačka je zařazena až po splnění určitých kriterií automaticky a že se jedná pouze o aktivní volačky. Základním požadavkem je, že se objeví v Bance deníků (https://drive.cbdx.cz/denik/). Jsou-li splněny podmínky, je po určitém čase volačka zařazena automaticky. Tímto způsobem se udržuje databáze jako databáze "aktivních" volaček, nikoliv jako prostý seznam. Podobně, pokud nemá volačka po 3 roky záznam v Bance deníků, je vyřazena jako neaktivní ... Svůj "rating" si může každý ověřit třeba na https://drive.cbdx.cz/denik/ zadáním volačky. Volačka nemá ve sledovaném období dosud záznam v Bance deníků. Je potřeba se občas ozvat expedicím, které dávají deníky do Banky... Je možné se řídit třeba podle https://www.cbdx.cz/portable?action=list&page=2.

Sloupec datumů je údaj, kdy naposled (s určitým zpožděním) byla dotyčná volačka v nějakém deníku v Bance deníků. Tento údaj se automaticky (pokud je volačka ve správném tvaru) změní, když kontroluji deníky v Bance. Tlačítko „Změnit“ slouží k zaslání oprav. Objeví se formulář, kde vyznačíte změnu a odešlete. Jedná se o změny QTH, lokátoru a případné chyby z dřívějška. Všechny změny obratem potvrzuji. Na jakékoliv sdělení změny (mailem, poznámkou v deníku apod.) nereaguji, pouze ten formulář. Všechny tyto požadavky totiž archivuji.

Takže tímto způsobem je vlastně Databáze volaček udržována. Sice píši, že deníky kontroluji, nicméně, s kontrolou jako takovou (pro soutěže – uznat, neuznat) to nemá nic společného. Já se k deníkům v Bance dostanu až v momentě, kdy je tam zavěsí pořadatel, to znamená až po opravách.

Do Banky deníků není možno vkládat deník starší dvou měsíců. Tedy, deník z 5.1.2019 už 6.3.2019 nevložíte.

 A ještě připomenutí – deníky ze soutěží vkládá pořadatel, nikdy soutěžící. Jeden příklad z 2018. Expedice poslala soutěžní deník pořadateli. Ten jej vyhodnotil a zařadil, vše v pohodě. Za dva měsíce zjistila expedice, že tam, mimo jiné, má chybu v jedné volačce. Přestože bylo spojení uznáno, neboť nešlo o podstatnou chybu! Expedice nelenila, deník opravila a vložila znova. Pochopitelně nemá oprávnění jej vložit jako soutěžní, ale jen jako běžný. Nicméně vnesla do Banky 44 spojení, která jsou vlastně dublovaná, a tudíž zkreslují všechny statistiky. A Banka je vlastně jen statistika.

Člověk je ve své podstatě tvor líný. Všechny vynálezy a vylepšení jsou výsledkem lenosti, respektive touhy, co nejméně makat. Deník Cl6 nás v tomto přístupu velmi podporuje. Teda ty, kteří s ním umí. Ti, co neumí, tak pečlivě datlují a nadělají moře chyb.

Veškeré deníky se kontrolují proti DataBázím. Pečlivě a jednotlivě se kontroluje jen to, co kontrola vyhodí jako nesouhlas s DataBází lokátorů nebo volaček. To ale neznamená, že to spojení nebude uznáno. Pokud se to dá dohledat, není problém. Tuhle poučku si zapamatujte.

Jedno sladké tajemství. Pokud dám do DB naprostou hovadinu, třeba Lojza Horní Dolní, JO70FD a pak to dám do deníku, nikdo na to většinou nepřijde. A to je ten důvod, proč chci mít obě DB opravdu pintlich.

Většina lidiček přepisuje deníky doma v klidu z papíru nebo audia. Tím víc mě překvapuje, že nevyužívají nabídek Deníku a poctivě všechno datlují. A tím dělají i chyby …. Nehledě na to, že jim to trvá i déle.

Nebo proč si na závěr deník neodkontrolují proti DB. Návodů tady už bylo taky dost.

A jdeme na příklady, klasika: Milan Senica na Javořině. Nadatluju dolů mi■se■ a protože ho slyším 59/59 napíši ještě 59■59■, přičemž ten čtvereček je mezerník. 

A vypadá to takhle mi■se■59■59■

 

Jak vidíte, nahoře to vyhledalo v DB volaček všechny mi se … 

Označím požadovaný údaj, kliknu na něj … 

A naskočilo mě to dole všechno, včetně lokátoru …

Dám Enter a je to zapsaný ….. Je to přesně 15 kliknutí nebo úderů do klávesnice. A bez chyby …. Hádejte, kolik to je, když to celý budu psát? Milan Senica /p Veľká Javorina JN88UU 59 59. 43 úderů nebo kliknutí a ještě budete mít problém s tím ľ, tedy v ČR.  

Nedávno se v soutěžním deníku objevil zápis Karel Libuš /p Nr Dobříš, jn79cs 43 42.

Nehledě na to, že dotyčný neuvedl správně domácí QTH, musel 30x praštit do klávesnice. Stačilo 5x a 3x kliknout myší. A bylo by tam Karel Libuš Praha /p Pouště (PŘÍBRAM - ČR) včetně lokátoru …. Mimochodem, tenhle tvar je v DB asi 8-9 let.

 

Podobně v případě, že se dotyčný přestěhuje a chce si ponechat historickou volačku. 

Kuba Šumná se přestěhoval do Přímětic (údajně tam chce vynalézt bleskosvod, za 3 roky ještě nepostavil ani stožár), takže dnes Kuba Šumná Přímětice.

Poznámka: Cl-54 je součást volačky, navíc třeba v případě EBH nemusíte zapisovat soutěžní znak, máte ho v nabídce. 

Velký problémy dělá zapisovatelům Jozef/Josef. Pochopitelně že to je podle země. 

Další problém bývají Láďa/Vláďa, Vašek/Venca/Véna … 

Rovněž méně zkušeným dělají problémy volačky typu Jirka Pavlovice, Standa Rožnov. Ve skutečnosti se jedná o Jirka Pavlovice Moravecké Pavlovice, Standa Rožnov Rožnov Pod Radhoštěm. DB vám poskytne řešení …

Jedna varianta zápisu, vyberete žádané a potvrdíte. Pozor, pokud by jste jen přidali lokátor, tak je to špatně. Jirka Pavlovice JN89DK je jen volačka a lokátor, chybí QTH. Račte si povšimnout, kolik je v nabídce Pavlovic ...

Druhá možnost, vyberete, potvrdíte a hotovo.

Mimochodem, správnej zápis má včetně reportů 48 úhozů.

Zápisový řádek vám mimo jiné umožňuje kašlat na diakritiku, velká malá písmena. Takže třeba tomas, zizkov, piestany, kralova. Vyzkoušejte si to. 

A jsme u problému „Expedice“ … 

Předem dávám ve známost, že kontrolor deníků, který bude akceptovat pouze tvar Expedice a ostatní neuzná, dostává v Holicích vychlazenou flašku kořalky s mašlí! 

Tvary jako exp., expedícia, e. a podobně jsou nepřípustné a těžce komplikují kontrolu. V současné době je v DB 199 expedic. V DB ponechávám záměrně skoro všechny názvy expedic a to z důvodu, aby si „noví“ expedienti mohli zvolit název, který se neopakuje. Mimochodem, v PE33 už to je pravidlem, dík Mates, o cenu nepřijdeš. 

A teď k zápisu. Napíšete exp a vyhodí to následovné … 

Smažete to p a napíšete třeba ra … 

Dá vám to výběr expedic na Ra. Vyberete příslušnou. 

Dole naskočí ...

Lokátor smažete a napíšete /p a za tím lokátor.

Dostanete nabídku portejblů

Vyberete, potvrdíte, namastíte reporty a je hotovo.

Nesmíte zapomínat na ty mezerníky, bez nich to nefunguje!

Omlouvám se všem, kteří tohle znají, že to popisuji jak pro blbce. Nicméně, někteří autoři deníků se tak ale jeví ….


Běžela tady v zákulisí debata, že se DataBáze snaží „vnutit“ nějaký tvar volačky. A že se to někomu nepozdává. Takže, pro soutěže je nutno mít zapsánu volačku, domácí QTH a případně portejbl. Jednoznačné a prosté. Ve své podstatě si do deníku můžete napsat cokoliv, nicméně je to pak znát na výsledku. Hodnotitel soutěže ale určitě nebude pátrat, jestli jde o Václava, Vencu nebo Vénu. Kontroluje proti DB a tam je Vašek, hotovo, vymalováno. Prg to vyplivne jako chybu a hodnotitel to tak označí. Každý (!!!) má možnost si svůj deník prokontrolovat proti DB. Druhou otázkou je tvorba  vaší volačky. Mnozí si myslí, že „originální“ volačka to spasí. Opak je pravdou, čím jednoznačnější volačka bez možností „přeslechů“, tím lépe. Ono dohadovat se na 300 a více km při reportu 2/2 jestli to je Šaňo nebo Stano je docela zábava. A pak se vám po třech minutách dohadování objeví „dobrák“, kterej zahlásí, že je to Šaňo. A je to v pytli, protože jde o zprostředkované spojení a slušnej síbíčkář ho nezapíše. Pak je tu otázka transkripce, v DB je Čárlí i Charlie a oba trvají na tomto tvaru ... Podobně mohou zlobit i tvary R-1, Radio 1. Jindy se hlásí jako Děda či Dědek. S tím nic nenaděláte, musíte provést kontrolu proti DB a tam zapátrat. Existují postupy jak na to přijít. Při zařazování do DB zjistím, že volačka už má nárok být zařazena, ale má v Bance tři různé tvary. Z toho se špatně vybírá ….

Nicméně, pokud se někomu nelíbí tvar uvedený v DB, není problém se na mě obrátit prostřednictvím http://www.cbdx.cz/denikcl6/add/denikview.php?vol a vyžádat si změnu. 


V návaznosti na předešlý odstavec se zmíním o EBH. Už je po uzávěrce, tak můžu. Je pravdou, že u většiny účastníků narostla kvalita deníků. Nicméně, stále se objevují „staří známí“, kteří si se způsobem zápisu do Deníku Cl6 nedělají starosti. Hlavně neberou ohled na ty mezerníky (jak jsem popisoval nahoře). Nemám zkouknutý všechny deníky, ale už tady mám případ, kdy ze 43 spojení je jich 43 blbě zapsáno. Nejsou to chyby faktické, jsou to chyby v zápisu, tudíž to asi neumějí … Další výtečníci mají ze 30ti spojení blbě zapsáno 29!  

Hodně účastníků se „okradlo“ o koeficienty. Zapsali třeba Expedice XXX a soutěžní znak nikde. Takže je to třeba 100km a tudíž 100 bodů, místo 120. Podobně zápis Vláďa Tři Dvory nebo Karel Tršice každého jednoho okrádá o koeficient 1,2. Správně Vláďa Tři Dvory Cl-78, Karel Tršice Cl-76 i když nejsou přihlášení.

Je to jen o kontrole deníků proti DB před odesláním. Ale proti platné DB!!! Speciálně jsem na to upozornil 30. 5. - Pro účastníky EBH - byla vydána nová verza DB 022.

Nicméně, abych nebyl jen negativní, potěšil mě deník kamarádů, kteří vždy měli hejno chyb jen díky rychlé ruce. Letos si dali pozor a je to znát. Ale naprostou jedničkou byl deník CT-7, tak bych si to představoval. Nasadil jsem kontrolu, ventilátor na CPU se ani nehnul a za minutu dvacet vteřin jsem to ukládal jako zkouknutý. Jak dlouho myslíte, že trvá deník uvedený výše? 45-60 vteřin jedno spojení!  A když je jich 43?

 Portejbly (QTH) si dáme příště.

Hodně úspěchů s Deníkem Cl6.

Tomáš mobil Roudnice CL 31        na toto téma naposledy ...

 

Komentáře

postPřidat komentář
Expedice Žába
odpovědět citovat
Nazdar, proč celý řádek zčervená když zapíši někoho s klubovým číslem CL? Jeví se mi to jako chyba a tak to číslo CL vymažu a už je řádek zase bílý. 1
Zdeněk Lukov CL-63
citovat
Protože tě to takhle inhormuje,že jsi si zapsal spojení s klubovou volačkou,steně tak,jako když napíšeš CL,tak ti to nabídne seznam členů klubu a ty si můžeš vybrat toho správnýho,nebo pokud tam napíšeš CL-63,tak se ti v nabídce volaček objeví Zdeněk Lukov ...v tomto případě se tedy nejedná o chybu ....
Mates FM
odpovědět citovat
Dobře napsaný článek Tome..
""Je to jen o kontrole deníků proti DB před odesláním.""
Expedice Žába 🐸
odpovědět citovat
Ahoj. Proč naposledy? To se někam chystaš nebo v tom vedru pojedes v sobotu ráno někam po D1 a k tomu D8 před Prahou? 8
Apache Znojmo
odpovědět citovat
Tome tak jsem to precetl cele, protoze jsem se do te diskuze o denicich CL6 taky zapojil. CT-7 jsem zrejme ja Apache Znojmo, o to vic me tesi, ze to tentokrat bylo asi vporadku a CPU jsem ti skoro nezatizil. V minulem deniku jsi mi vyskrtl 10 spojeni :D tak jsem si dal bacha a pouzival databazi volacek. Predtim jsem to psal z papiru a nevedel, ze robot je proste nekompromisni. njn. Holt kdo chce soutezit, musi se prizpusobit danympravidlum.
Honza Sulejovice
citovat
Apachi- poklona od samotného TMR, toho si sakra važ !!! Naslyšenou 10
Venca Chotěšov CL-39
citovat
Hele v tom TmR asi chytly saze a nebo to fakt byl dobrej deník. Von převážně jenom vrčí a tak je to malej zázrak když ten kocour přede.
5 5
Venca
Fousáč Plzeň CL-51
citovat
Zas aby ti moc nenarostl hřebínek 2 .....já jsem se musel cca 10 řádkům v deníku věnovat 10 .... ale je pravda, že to byl jeden z těch dobře napsaných deníků 3 .