CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

Tísňové volání bez telefonu, II.

Kategorie: Všechny články, Technika
Tísňové volání bez telefonu, II.V minulém článku jsem Vás doufám uvedl do problematiky, která mě pálí, a teď se koukneme, jak to tedy je tady u nás v České republice. Záměrně říkám jen České, přestože telekomunikační úřady našich obou republik v drtivé většině postupují stejně a většinu toho máme minimálně hodně podobné, jsou drobné nuance, které rád přenechám k doplnění některému ze Slovenských kolegů.

 

Takže všeobecné oprávnění týkající se přímo vysílání v pásmu 27 MHz, tedy naše zlaté CB, obsahuje přímo informaci o 9. kanále sloužícím jako nouzový. Zakotvení nouzového kmitočtu se v jiných VO pro bezlicenční vysílání neobjevuje. Také se Vám musím přiznat, že jsem Vás uvedl v omyl, když jsem v minulém článku napsal, že CB je jediné pásmo, které má své vlastní VO. Ještě jsou to ty staničky, co vypadají jako hračky – PMR a těch se týká VO č. 3 v posledním vydání z roku 2016. Nicméně v tomto VO není ani zmínka o tom, že by byl nějaký kmitočet nebo kanál vyhrazen pro tísňové volání. Ono je to i v celku nemožné, když takovou stanici lze koupit v tescu za 3 stovky a povídají si s tím děcka z bytu do bytu na sídlišti. Mimochodem právě z tohoto důvodu tam jsou ty další technické podmínky jako integrální anténa a omezený výstupní výkon.  Zkrátka u těchto zařízení se nepředpokládá komunikace na stovky ani desítky kilometrů, natož pak na tisíce… Mimochodem, zkusili jste si někdy na sídlišti proskenovat všech 16 kanálu PMR? To se dozvíte věcí… :-)

Nicméně v CZ se to má tak, že v bezlicencovaném pásmu se s tísňovým kanálem počítá právě a jen na CB. To je ale podle mě velká chyba. A naštěstí ne jen podle mě, ale někdo se nad tím už zamyslel. Ale k tomu dojdeme. 

Když se kouknete do národní kmitočtové tabulky, tak tam v pásmu dvou metrů najdete kmitočet 169,375 MHz a u něj je napsáno, že je určen pro hlasovou komunikaci k zajištění součinnosti jednotek požární ochrany v jednokanálové FM modulaci. Řeknu si tedy, že když je to pro součinnost jednotek, tak to asi bude v každé vysílačce hasičů a že se na tomhle kmitočtu vždy někomu dovolám. Ale ono ouha. Například v Ústeckém kraji nevím o jediné radiostanici, která by tento kmitočet monitorovala nebo dokonce obsluhovala. Jako součinnostní se používá jiný o pár kHz níže, který je už v rozsahu kmitočtového přídělu GŘ HZS, který je sám správcem přiděleného spektra. Takže tudy cesta nevede. 

Podobné to bude na kmitočtu 161,1375 a 161,200 MHz. Stejné užití jako u 169,375 pro HZS, akorát tyto jsou pro součinnost zdravotnické záchranné služby. Opět nevím, že by některý z kmitočtů byl k tomu využíván. Ale třeba se pletu a pak mě prosím v diskuzi pod článkem opravte.

Námořní tísňový volací kmitočet 156,525 a 156,800 MHz je sice poslouchaný více a pokud by šlo opravdu o krajní nouzi, lze ho využít pro přivolání pomoci. Domnívám se ale, že v našich podmínkách je příjem tohoto kanálu omezený na několik málo stanic na velkých tocích a asi by muselo jít o náhodu, že by tísňové volání zaslechl nějaký HAM.

A tím jsem vyčerpal možnosti ještě v „uchopitelných“ pásmech do 2 metrů. Neztrácejme hlavu. Pak je tu ještě všeobecné oprávnění č. 16, kde jsou další kmitočty použitelné k fonickému provozu bez individuální nebo skupinové licence. To jsou ty takzvané „sdílenky“ v pásmu VKV jich je pět a stejný počet je i pásmu UKV. V těchto jediných lze vysílat až 5W. Jsou tam samozřejmě ještě další pásma okolo 34 MHz a 80 MHz, ale zde je povolen jen 1W. U těchto dvou je tedy předpoklad, že budou využívány spíše k lokální komunikaci v rámci okresu, nanejvýš kraje. 

A pomalu se dostáváme k tomu, k čemu mířím od začátku. To je předání tísňové informace tak nějak organizovaně. Pravidlo 3-3-3. Možná to někdo znáte, možná ne. Já se o něm dočetl v jedné „prepperské“ knize. Co nebo kdo jsou preppeři si prosím najděte na internetu, zde uvedu jen odkaz např. http://www.prepper.cz/. Mimochodem je to vlastně umění, postarat se sám o sebe, to co kdysi uměl každý Čechoslovák a učilo se to i na školách… 

Ale vraťme se k pravidlu 3-3-3. Je to jednoduché. Při mimořádné události (povodeň nebo záplava, zemětřesení, chemický poplach…) každé tři hodiny na tři minuty zapni svou stanici na třetím kanálu. Jelikož tohle pravidlo, stejně jako prepperství k nám dorazilo ze západu a je to takový módní hit, neznají tam již pomalu CB a už vůbec né evropský systém 9. tísňového kanálu. Takže na CB bych opravdu poslouchal na „devítce“. Ale pak je tu právě ta PMR a další „sdíláky“, kde to není nijak stanovené a tam se tohle pravidlo opravdu hodí. A je to opravdu jednoduché a co navíc, na vlastní oči (i uši) jsem viděl, že to u těch „amíků“ fakt funguje a to na všech možných pojítkách. Nutno však podotknout, že všude v Evropě mají podstatně víc bezlicenčních kmitočtů, než u nás. Ovšem nic to nezměnilo na mém názoru, že amík je jen dobře oblečený rus. Ale musím uznat, že když se v jednom malém národním parku rozezněly sirény, stačilo si zapnout jakoukoli stanici na třetí kanál a ihned tam znělo co se děje a co má návštěvník udělat. A to pak bylo každé tři hodiny dle rozvrhu:

Bylo naprosto jasné a to od prvních minut, co se děje a kde se to děje a co máme dělat. Řeknete si, že takhle to u nás ale nikdy fungovat nebude. Souhlasím, takhle asi nikdy. Ale na tom třetím kanále se pak svolávaly různé skupiny a domlouvaly si hromadné odjezdy a svozy na stanovená shromaždiště. Nabízela se volná místa, pokud někdo neměl své prostředky, státní orgány prostřednictvím toho například i řídily dopravu, aby se neucpával jen ten známý hlavní vjezd do parku… Prostě to najednou fungovalo a jen podle nepsaného pravidla. Nikde to prý v žádném tamním zákoně nemají napsáno a přesto se to ctí a dodržuje. Případné použití PL kódů je již také domluvené.

A jaké že to jsou ty další volná pásma, která fungují nejen v Evropě se podíváme v dalším článku.

 

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Nemáte oprávnění přidávat příspěvky.

Pluto Praha
odpovědět citovat
No nevím kde jste vzali, že kmitočet 169,375 MHz j je určen pro hlasovou komunikaci k zajištění součinnosti jednotek požární ochrany v jednokanálové FM modulaci.

Tak tomu opravdu není 169,375 Mhz je sice používán u hasičů, ale jen u závodních a podnikových hasičských sborů.
Tak to jen tak na doplnění.
“73“ Pluto Praha.
Soptík Hřensko CL-95
citovat
Pluto Praha napsal/a: No nevím kde jste vzali, že kmitočet 169,375 MHz j je určen pro hlasovou komunikaci k zajištění součinnosti jednotek požární ochrany v jednokanálové FM modulaci.
část plánu využití rádiového spektra č. PV-P/1/09.2015-6 pro kmitočtové pásmo 146–174 MHz
odpovědět citovat
Hezký článek, nikdy předtím jsem o pravidlu 3-3-3 neslyšel.
Kdybych si chtěl v ČR po "rádiu" přivolat pomoc, tak bych k tomu použil některý z radioamatérských převaděčů, např. OK0BC, OK0BBF, OK0BN... řekl bych že je tam největší šance se někam dovolat.

opraveno editorem, uvozovky to umí   
citovat
koukám že to nemá rádo uvozovky :-/ ...... * po rádiu přivolat pomoc
Soptík Hřensko CL-95
citovat
Ano, to je možnost, pokud znáš kmitočty převaděčů. Ale na akutní přivolání pomoci 3-3-3 beztak není určeno. Je to spíše pro případ živelných pohrom a máš třeba jen PMRku, tak se (v případě funkčního 3-3-3) dozvíš, co se děje a co máš dělat ty pro svou bezpečnost.
Tomáš Roudnice CL-31
odpovědět citovat
Není jasné jestli "každé tři hodiny" nebo "každou třetí hodinu".
CET nebo UTC?
Soptík Hřensko CL-95
citovat
Ano, správná otázka 5 vždy je to vztažené na tvé časové pásmo, takže u nás teď ani CET ani UTC ale CEST (u nás SELČ) a zapnout při zjištění události a pak dle rozvrhu (0-3-6-9-12-15-18-21). Děkuji Tome 10