CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.

Tutání di Grazioli

Kategorie: Všechny články

Teď už konečně přejdu k tomu, k čemu vznikl tento článek. Za několik dní to bude přesně 6 měsíců , co jsem se osobně setkal s Francesco Graziloli ( https://www.grazioliantenne.com/ ) a přivezl si G-Max , což je kolineár 5/8+1/4 pro 27Mhz.

Ač nerad , ale nejprve se musím pozastavit nad chováním v Éteru. Rozmohl se nám tu takový nešvar a to vlítnout na frekvenci, kde právě probíhá komunikace a bez jakéhokoliv  upozornění či zeptání , prosazovat svoje zájmy. Včera se mi to bohužel stalo hned 2x  a v obou případech se jednalo o operátora Vendu Brdy. Nevím, zda to byla náhoda,  větší dávka alkoholu v krvi, nebo získání ocenění Matador, ale 2x je víc jak náhoda.  V určitých případech by to chtělo předat mikrofon střízlivějším a vychovanějším operátorů ( Lides to zvládá) . Všem ostatním děkuji za slušné chování v éteru.

Teď už konečně přejdu k tomu,  k čemu vznikl tento článek. Za několik dní to bude přesně 6 měsíců , co jsem se osobně setkal s Francesco Graziloli ( https://www.grazioliantenne.com/  ) a přivezl si G-Max , což je kolineár 5/8+1/4 pro 27Mhz.

Měsíce plynuly a já plánoval vhodný výjezd , kdy bych mohl anténu postavit a patřičně vyzkoušet, protože jsem anténu kupoval primárně pro domácí QTH. Čas běžel... a den "D" připadl na včerejší den, kdy probíhal Matesovo CBM48 a byla šance, že se bude éter hýřit stanicemi. Bohužel jsem omezený výjezdem svého "přichoplaza" a tak jsem na lepší kóty mohl zapomenout. Šlo hlavně o sestavení antény a tak jsem zvolil kopec Vlčtejn, kde mám dovoleno vysílání na pěkné soukromé louce. Na místo jsem dojel někdy kolem 14:30h , zhodnotil směr větru ,  správně postavil auto, aby popřápadě celá soustava nepadala přes auto, které využívám, jako aretaci stožáru. Proběhlo vybalení antenních dílů, ponoření se do návodu ,aby  člověk získal představu o skladání a pustil se do díla. V návodu je vše jasně popsáno/zakresleno, zpracování jednotlivých dílů je na vysoké úrovni. Měl jsem možnost si prohlédnout Francescovo dílnu, kde si až na několik komponentů (třeba osobně navrhnutý PL konektor) , vyrábí vše sám. 

Čas plynul a z X dílů se začalo utvářet něco, co začalo vypadat jako anténa. Při délce G-Max 10,8m je počítáno i s jejím kotvení nad dělící cívkou. V návodu je jasně označené místo kotvení i dodaný kotvící třmen. Anténa se ladí délkou jednotlivých zásuvných dílů spodní části (5/8) a posledním dílem 1/4 , délka ostatních dílů 1/4 je dána pevně. Délku radiálů využívá Francesco u všech svých antén vždy délku 1/4 vlny, zde tedy 2,7m.

Odbila 17 hodina a přišel okamžik stopoření, vítr stále vanul ,ale nebyl nárazový.  V první fázi jsem to vytáhl cca na 4m nad zemí a zakotvil stožár i anténu. Proběhlo měření PSV , kdy vše sedělo, jako pr... na hrnec a mohl jsem se rozhlénout v éteru, kde samozřejmě kralovala cizina všeho směru i modulace. Na Vlčtejně jsem byl v pouhých 518m a nedaleké Brdy z vrcholy přes 800m , nejsou ideální pro vysílání tím směrem. Proběhla první a převážně blízká spojení. Rozhodl jsem se anténu vysunout na cca 6,5m a tak to nechal po zbytek portable. Ukázalo se, že v éteru je i v rámci západních  Čech příjemný počet stanic, jak domasedů, tak i stanic na kopcí i v mobilu. Na CH27 jsem i v brzkém čase zaslech Milana Senicu a v čase večerních už to bylo dokonce R2-3, bohužel jednosměrně (byl slyšen i na mém domacím QTH v Plzni v 350m). Postupně přibývala spojení, prokládaná povídáním s éterovými stálicemi.  Plán byl se ještě ten večer vrátit domů, ale v pozdějších hodinách se líhla pěkná spojení a tak jsem začal balit až někdy kolem 23hod.

Rozebírání šlo snadno i když s mnoha díly o dost težší ,než s jednoduchým HB9CV. O půlnoci jsem zakotvil doma a dopřál si dobré Prosecco, spokojený ze stavby, podmínek i příjemného pozdravení v éteru. Fotky pouze skromně mobilní.

expedice Tuto -  Vlčtejn JN69RO 

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Nemáte oprávnění přidávat příspěvky.

Fousáč Plzeň CL-51
odpovědět citovat
Dovolil jsem si upravit velikost fotografií na 800x600, tak aby se nám vešly do grafiky a byly vidět celé.
Alpinet Plzeň
citovat
Díky Fousáči 👍🏻
Vláďa Tři Dvory CL-78
odpovědět citovat
Všesměrová anténa elektriky dokonalá, jedině bych uvítal dvojnásobný počet radiál stejné délky (při čtyřech už to není kruh ale kytka ve vyzařování).
Pochopitelně nic není zadarmo, na pár kanálech v okolí rezonance špičková a o to horší o 20 kanálů mimo.
Na portejbly se příliš nehodí - náročná montáž/stavba a doma jen zlepší příjem průmyslového rušení.
Ikdyž údajně zaručují odolnost větru 130km/h. , téměř jedenácti metrové bidlo na 6m stožáru, ať je kotvení jak chce dokonalé, je to na kopec příliš.
Navíc si neumím dost dobře představit, při množství použitých dílů/spojovacího materiálu, noční demontáž s čelovkou, když se dovíš, že se žene nějaká meteorologická divočina.
Na přidaném obrázku její parametry ve Schmiťáku.
Příloha: png5546_kolinear.png (66 kB, staženo 16x)
5546_kolinear.png
Mates Brno CL-27
odpovědět citovat
Alpinete, díky za zajímavý článek. Asi dobře, žes nezůstal přes noc. Nevím jak na Vlčtejně, ale na Loučné v neděli chvílemi lítaly i lžíce. Už dva roky mi leží doma rozdělaný drátový kolineár 2x 5/8 na pověšení. Asis mě právě nakopnul to konečně vyzkoušet taky. Napiš pak další zkušenosti.
Jirka Kobylisy
odpovědět citovat
na portable to moc neni, ale na doma je paradni, tedy jestli mas na ni misto.