CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

 

Bylo spuštěno přihlašování na VČS, uzávěrka je 19.4.2024. Článek k VČS je taktéž vydán. Těšíme se na všechny!

Zjištění po 31 letech, aneb jak nám Venca půjčil vysílačky

Kategorie: Všechny články
Zjištění po 31 letech, aneb jak nám Venca půjčil vysílačky

Psal se rok 1992,  a skupinka pražských skautů ze 125 oddílu Kondorů vyráží 14.3 na víkendovou výpravu do Chotěšova. Bylo mi 9 let, takže si toho už moc nepamatuji. Vím, že jsme nocovali v klubovně místního oddílů. Proč to sem vlastně píšu?  Tato výprava ve mě zanechala nejspíš počátek toho vztahu k radiotechnice a prostě k "vysílačkám" obecně. 

Jak je možné se dočíst v naší kronice , tak největší zážitek z této výpravy bylo to, že nám pan starosta půjčil radiostanice RF-10 a my z toho byli úplně nadšený, že máme vojenské vysílačky a ve dvou skupinách se naháníme v okolí Chotěšova.  Co si pamatuju, tak to teda moc nefungovalo, což je poznat ze zápisu v kronice.

" TADY KONDOR 1 , VOLÁM  KONDORA 2, JAK MĚ SLYŠÍŠ ? SLYŠÍM ŠPATNĚ, VIDÍM DOBŘE " 

Ale zábava to byla obrovská.  

K CB vysílačkám, se poté dostávám až kolem roku 1998, kde na sídlišti v Braníku máme pár lokálních stanic, se kterými jsem byl denně v kontaktu a s magnetkou na parapetu jsem mohl poslouchat maximálně "mobiláky" na CH10, kteří jsou v okolí Barrandova mostu. 

Po delší odmlce, jsem koncem roku 2011 objevil PMR vysílačky a tamní komunitu lidí a od toho už nebylo daleko zpět k CB, které jsem hlavně používal v autě a poté i při expedici na kopcích.  Již na konci devadesátých let, jsem při čtení publikace " Od CB k radioamatérům" měl sen na získání radioamaterské licence, kterou nakonec získávám 30. dubna 2015 s přiděleným znakem OK1FJ.  

Ačkoliv nyní nejsem na pásmu tak aktivní,  tak věřím, že tento koníček se semnou potáhne již napořád. 

Na závěr si tedy troufám říct, že za tuto zálibu v prvotní fázi je odpovědný , všemi známý Venca Chotěšov CL-39, kterého tímto zdravím.  

73!! Jakub Letná Praha 

kronika

 

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Nemáte oprávnění přidávat příspěvky.

Tomáš Roudnice CL-31
odpovědět citovat
Vašík dá nebo půjčí klidně všechno, hodnej kluk. Jen to nesmí bejt k žrádlu!
Venca Chotěšov CL-39
citovat
Ty hade !! Zase jsi mne dostal. 1 1
Venca Chotěšov CL-39
odpovědět citovat
Tomu, že na zeměkouli bude padat jeden jediný šutr a zrovna mne trefí do kebule bych uvěřil spíš než tomu, že po 31 letech se najde někdo, kdo pamatuje takové události. Ano! Pamatuji se na Pražské skauty, kteří u nás tehdy ve Svazarmu strávili nějakou dobu. Tehdy jsem měl jako porevoluční starosta mnoho práce s povinnostmi kolem obnovy chodu obce Chotěšov. Ve Svazarmu jsem pracoval s mládeží a měl jsem patřičnou techniku k dispozici a také se mi velmi hodil zájem skautů o pobyt u nás, protože to nabízelo možnost, aby se i zde na západní straně republiky rozjela podobná aktivita. Ty děti si již nepamatuji, ale obličej jejich vedoucího ano.
Moc děkuji za vzpomínku a přeji Ti, aby se ti v životě dařilo, abys byl zdravý a spokojený Ty a celá Tvoje rodina.
Venca CL-39
Jakub Praha Letná
citovat
Ano, je to velká náhoda, souhra náhod... Zase to potvrzuje rčení jak je svět malý. Zajímavé je i to jak došlo k rozuzlení tohoto příběhu. Bez toho bych se asi nikdy nedopátral až na tebe. To že jsem byl jako dítě s oddílem na výpravě v Chotěšově jsem si samozřejmě už nepamatoval, ale asi tak 5 let zpět se ke mě dostala přefocená naše oddílová kronika a tam jsem narazil na fotky a popis a to mi osvěžilo paměť a matně jsem si na tu výpravu vzpomněl. Nicméně zásadní rozluštění přišlo až minulý týden kdy jsem tu jednu fotku sdílel ve skupině na Facebooku, která se věnuje Trampingu.. na fotku přišla jedna reakce (viz příloha) a už to bylo jasný... s Danem jsem už v kontaktu a další vandr, na který vyrazím s partou bude do Chotěšova a okolí... říkal, že se taky nějak brzo máte potkat :-)
Příloha: jpg4790_diskuze-fb.jpg (58 kB, staženo 51x)
4790_diskuze-fb.jpg
Jakub Praha Letná
citovat
Děkuji za přání, také ti přeji hlavně to zdraví a hodně sil k tomu našemu koníčku. Na výchově budoucího operátora jsem už začal :-)
Příloha: jpg4791_img_20221224_121917_3.jpg (689 kB, staženo 45x)
4791_img_20221224_121917_3.jpg
Venca Chotěšov CL-39
citovat
Jakub Praha Letná napsal/a: Děkuji za přání, také ti přeji hlavně to zdraví a hodně sil k tomu našemu koníčku. Na výchově budoucího operátora jsem už začal :-)Příloha: 4791_img_20221224_121917_3.jpg (689 kB, staženo 4x)

To je paráda !! Tak ať se daří !
Venca
Pavel Lažany
citovat
Jakub Praha Letná napsal/a: Ano, je to velká náhoda, souhra náhod... Zase to potvrzuje rčení jak je svět malý. Zajímavé je i to jak došlo k rozuzlení tohoto příběhu. Bez toho bych se asi nikdy nedopátral až na tebe. To že jsem byl jako dítě s oddílem na výpravě v Chotěšově jsem si samozřejmě už nepamatoval, ale asi tak 5 let zpět se ke mě dostala přefocená naše oddílová kronika a tam jsem narazil na fotky a popis a to mi osvěžilo paměť a matně jsem si na tu výpravu vzpomněl. Nicméně zásadní rozluštění přišlo až minulý týden kdy jsem tu jednu fotku sdílel ve skupině na Facebooku, která se věnuje Trampingu.. na fotku přišla jedna reakce (viz příloha) a už to bylo jasný... s Danem jsem už v kontaktu a další vandr, na který vyrazím s partou bude do Chotěšova a okolí... říkal, že se taky nějak brzo máte potkat :-)Příloha: 4790_diskuze-fb.jpg (58 kB, staženo 20x)

No a Kubo kdypa se zase objevíš na pásmu a někdy na setkámí někde co ??
Zdraví Pavel Lažanský a exp. Crusader 5
Venca Chotěšov CL-39
citovat
Jakub Praha Letná napsal/a: Ano, je to velká náhoda, souhra náhod... Zase to potvrzuje rčení jak je svět malý. Zajímavé je i to jak došlo k rozuzlení tohoto příběhu. Bez toho bych se asi nikdy nedopátral až na tebe. To že jsem byl jako dítě s oddílem na výpravě v Chotěšově jsem si samozřejmě už nepamatoval, ale asi tak 5 let zpět se ke mě dostala přefocená naše oddílová kronika a tam jsem narazil na fotky a popis a to mi osvěžilo paměť a matně jsem si na tu výpravu vzpomněl. Nicméně zásadní rozluštění přišlo až minulý týden kdy jsem tu jednu fotku sdílel ve skupině na Facebooku, která se věnuje Trampingu.. na fotku přišla jedna reakce (viz příloha) a už to bylo jasný... s Danem jsem už v kontaktu a další vandr, na který vyrazím s partou bude do Chotěšova a okolí... říkal, že se taky nějak brzo máte potkat :-)Příloha: 4790_diskuze-fb.jpg (58 kB, staženo 27x)

Jó Danek - Bobřík to byl a je správný chlapík. Neběhá takových mnoho po světě. Kdykoliv ho potkám tak si uvědomím , že jsem tu na tom světě nebyl úplně zbytečně.
Venca