CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

 

Bylo spuštěno přihlašování na VČS, uzávěrka je 19.4.2024. Článek k VČS je taktéž vydán. Těšíme se na všechny!

Nový meteoradar v Krušných horách

Kategorie: Všechny články, Technika, Popisy rozhleden a kopců
Nový meteoradar v Krušných horáchKóta Loučná je nově obsazená meteoradarem v C pásmu

 

Je tomu jen několik málo dní, co je vrchol kóty Loučná (JO60TP) ve východních Krušných horách obsazen zcela novým meteoradarem. Prozatím pracuje v X pásmu (  8 - 12 GHz), ale jak i nápis na radomovém krytu napovídá, bude provozován i v C pásmu, tedy někde mezi 4 a 8 GHz. Jeho výkon lze na C pásmu očekávát do 5 kW. V X pásmu pak typicky povolovaných 10 kW.

Ovšem nutno říci, že to není kontinuálně vyzářený výkon. Princip radaru nechť si každý přečte jinde a to například v sérii článku Jak se děla radar:  anténa, vysílač, zpracování obrazu (mimochodem autor článků je zároveň autorem těchto radarů). Ale je pravdou, že Loučná se patrně stane nepoužitelnou kótou pro kmitočty pod 50 MHz a to zejména kvůly spínaným zdrojům ale i ELMG. Na Loučné je totiž radar asi 100m od přístřešku, odkud se obvykle vysílá. Ovšem Meteopress své radary údajně zapíná jen když v jejich okolí jsou detekovatelné dešťové a bouřkové mraky, jestli to tak skutečně je, nemohu hodnověrně sdělit. Jestli tomu tak je, pak nás to až tak trápit nemusí, osobně za bouřky anténu stahuju a pokud by mě na blížící se bouřku upozornilo rušení, možná by to byla nakonec i výhoda.

Ale samotného mě zajímá, jak se bude radar chovat ke svéu rádiovému okolí. Až budou tedy data dostupná, podělím se zde o výsledky srovnávacího měření. Prozatím jen foto z místa.

Pro rejpaly: obojí foceno na 100m bez stativu, proto jsou hrany trochu mázlé...

Komentáře

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Nemáte oprávnění přidávat příspěvky.

Venca Chotěšov CL-39
odpovědět citovat
Mezi městem Nýřany a obcí Úherce u dálničního přivaděče na jednom z obrovských skladů vyrostl na střeše úplně stejný bílý pupenec i se stejným nápisem. Nebo-li řekl bych že to roste jako houby po dešti.
Fousáč Plzeň CL-51
Soptík Hřensko CL-95
citovat
Že by na Lichnici byla postavena další věž s radarem? Aspoň nic nevystydne v těch vyzářených mikrovlnách 🤪 2
Tomáš Roudnice CL-31
odpovědět citovat
Tak mladej a už se mu klepou pacičky ...
Vláďa Tři Dvory CL-78
citovat
Když je málo světla/delší časy a dlouhé sklo tak roztřese i dobrý stativ třeba jen závan větru.
Expedice Žába
citovat
To mohl prostrčit objektiv tou braňkou a zapřít se. Pokud to nedělal mobilem.
Soptík Hřensko CL-95
odpovědět citovat
Aktuální zjištění - aktuálně je tam 25kW magnetronový radar na 9.4 GHz s 2.4m anténou
Vláďa Tři Dvory CL-78
citovat
Tak on takový spínaný zdroj pokud je v pohotovostním režimu je často větším zdrojem rušení než když je pod zátěží a k nakrmení 25kW magnetronu a ovládání antény toho tam bude víc, plus zabezpečení a elektronika dálkového řízení.
Expedice Žába
citovat
Ahoj, já tam odsud chci jet v říjnu FM pohár ( 145 a 433 MHz). Bude to dobrá volba či ne? Děkuji za info, Honza.
Soptík Hřensko CL-95
citovat
Expedice Žába napsal/a: Ahoj...
Tak to ti neporadím. Změřené to zatím nemám.
Vláďa Tři Dvory CL-78
citovat
Libovolný hranatý signál je souvislé spektrum lichých harmonických s tím, že každá další/následující/vyšší má nižší úroveň. Proto je to významné pouze v oblasti KV. Nad 100MHz už jsou to tak vysoké násobky, že mají zanedbatelnou úroveň. Je na to matematika kterou už si nepamatuji.
Expedice Žába
citovat
Ahoj, díky za všechny informace. Zkusím to a dám info i já. Jen ještě jedna otázka. Kam až je nyní asfalt? Bejval jen pod ten stoupák na Loučnou a dál šotolina. Jak to je nyní? Že bych provětral elektropohyb ... 5